avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre concedierea individuala/colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre concedierea individuala/colectiva

Buna ziua. Ma intalnesc pentru prima data cu urmatoarea situatie si vreau sa fiu sigur ca procedez corect, asa ca vreau si sfatul vostru, cei care ati trecut prin urmatoarea situatie.
Firma x are un contract de prestare servicii pentru o alta firma in alt oras decat sediul social.S-au angajat persoane din orasul respectiv si acum ca acel contract nu se mai prelungeste va trebui sa concediem acele persoane care au lucrat in locul respectiv. La 1 Iulie se va incheia contractul si vineri le-am trimis si preaviz de concediere. In situatia aceea sunt vreo 15 persoane.
Care sunt urmatorii pasi din punctul unui IRU pentru a duce la bun sfarsit aceasta situatie ?
Vreau sa va spun ca am citit ce scrie si in CM dar abea miercuri am aflat de aceasta situatie si o parte din ce scrie in cod nu se poate pune in practica, gen discutii cu angajatii despre alte variante .. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:43, 6 Iunie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Cati salariati are societatea care urmeaza sa faca acele concedieri?
30. Stiu ca trebuia sa le faca CIM pe perioada determinata avand in vedere ca era un contract pe 1 an plus prelungiri daca existau, dar.....
Daca are 30 de salariati si va concedia 15 , atunci se incadreaza la concedierea colectiva "cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi".

1. Pasi concediere colectiva:
Sunt o multime de pasi care trebuie respectati in cazul procedurii concedierii colective. Astfel :
- etapa consultarii cu sindicatele ori cu reprezentantii angajatilor cu privire cel putin la:
a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.

- Notificarea de concediere . Aceasta se va trimite la : Sindicat/reprezentantii salariatilor; Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca; Inspectoratul Teritorial de Munca.
Notificarea se va trimite in termen de minim 30 de zile calendaristice anterior emiterii deciziilor de concediere, daca se decide disponibilizarea, in urma consultarilor avute intre angajator si sindicat/reprezentantii salariatilor, catre institutiile mentionate mai sus

- Instiintarea privind termenul de preaviz. Decizia de concediere

2. Sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot propune angajatorului măsuri în vederea evitării concedierilor ori diminuării numărului salariaţilor concediaţi, într-un termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificării.
Angajatorul are obligaţia de a răspunde în scris şi motivat la propunerile formulate în termen de 5 zile calendaristice de la primirea acestora.
Referitor la consultarile cu salariatii sincer nu vad ce rezultat ar putea avea avand in vedere ca firma nu mai are de lucru pentru angajatii respectivi in acel oras. Activitatea ei se desfasoara in orasul unde are sediu social, iar in acel oras era vorba doar despre un contract care se termina la sf acestei luni. Neavand alt contract in acel oras automat nu avem ce sa le mai dam de munca.

Alte discuții în legătură

Care sunt pasii ce trebuie urmati de angajator in cazul concedierii colective? cristina69 cristina69 Buna dimineata Va rog mult sa imi spuneti in cazul concedierii colective, dupa ce angajatorul a comunicat Notificarea privind concedierea colectiva ITM-ului ... (vezi toată discuția)
Preavizare angajati ContSters31759 ContSters31759 Am o intrebare, se pot lansa preavizele catre salariati, in acelasi timp cu notificarea de concediere colectiva adresata ITM-ului si AJOFM- ului? (vezi toată discuția)
Concediere colectiva loredanastiuca loredanastiuca Vreau sa stiu daca din punct de vedere legal este corect ca planul de restructurare in cazul concedierii colective sa fie trimis mai intai catre ITM si AJOFM ... (vezi toată discuția)