avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preavizare angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preavizare angajati

Am o intrebare, se pot lansa preavizele catre salariati, in acelasi timp cu notificarea de concediere colectiva adresata ITM-ului si AJOFM- ului?
Cel mai recent răspuns: ContSters31759 , utilizator 14:09, 15 Decembrie 2014
Da, se poate emite si comunica in acelasi timp preavizele pentru salariatii care vor fi concediati cu notificarile catre ITM si AJOFM.
Art. 71. - (1) Sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot propune angajatorului măsuri în vederea evitării concedierilor ori diminuării numărului salariaţilor concediaţi, într-un termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificării.
(2) Angajatorul are obligaţia de a răspunde în scris şi motivat la propunerile formulate potrivit prevederilor alin. (1), în termen de 5 zile calendaristice de la primirea acestora.

Art. 72. - (1) În situaţia în care, ulterior consultărilor cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor, potrivit prevederilor art. 69 şi 71, angajatorul decide aplicarea măsurii de concediere colectivă, acesta are obligaţia de a notifica în scris inspectoratul teritorial de muncă şi agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă, cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
Multumesc amandurora!!
Niciunul din textele mentionate nu prevad situatia mentionata de catre cel care a initiat acest topic.
Ultima modificare: Luni, 15 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cu toate acestea, din ele reiese ca notificarea trebuie facuta cu 30 de zile calendaristice inainte de data deciziilor de concediere. Deci, trebuie sa tin cont de acest termen si totodata de cel de 20 de zile de preaviz. :)

Alte discuții în legătură

Care sunt pasii ce trebuie urmati de angajator in cazul concedierii colective? cristina69 cristina69 Buna dimineata Va rog mult sa imi spuneti in cazul concedierii colective, dupa ce angajatorul a comunicat Notificarea privind concedierea colectiva ITM-ului ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva loredanastiuca loredanastiuca Vreau sa stiu daca din punct de vedere legal este corect ca planul de restructurare in cazul concedierii colective sa fie trimis mai intai catre ITM si AJOFM ... (vezi toată discuția)
Despre concedierea individuala/colectiva laritzu laritzu Buna ziua. Ma intalnesc pentru prima data cu urmatoarea situatie si vreau sa fiu sigur ca procedez corect, asa ca vreau si sfatul vostru, cei care ati trecut ... (vezi toată discuția)