avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plati in numerar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plati in numerar

Buna ziua,

In sensul legii 70/2015 cu modificarile ulterioare o persoana juridica poate efectua plati in numerar catre o alta persoana juridica astfel:

- factura avans emisa in ziua 1 achitata cu numerar: 1000 lei si
- factura finala emisa in ziua 2 achitata cu numerar: 5400 lei?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: donigao , utilizator 13:42, 6 Iunie 2017
Buna ziua,

Din punctul meu de vedere, aceasta operatiune va fi considerata plata fragmentata chiar daca ati divizat-o in doua facturi distincte, una fiind cea de avans. Daca ati citit Legea 70/2015, scrie ca sunt interzise încasările si platile fragmentate în numerar pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei. Mai mult, a doua factura depaseste oricum plafonul si tot ce depaseste plafonul trebuie facute prin operatiuni de plata prin banca si nu cash. Conform art. 12 din aceeasi lege incalcarea art. 1 alin. (1) din lege constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşita în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune, şi se sancţionează, prin derogare de la prevederile art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu amendă de 10% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul stabilit de prezentul capitol pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 lei.
In raport de prescriptie, aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei, conform art. 13 din Ordonanta 2/2001.

O zi buna
Multumesc pentru raspuns, am gresit valoarea facturii a 2a, sa zicem ca ar fi 4800, dar cred ca raspunsul ar fi la fel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Împrumutul de la o persoană fizică se tranzacționează prin bancă? dacă da, de la ce sumă este obligatorie procedura? OPLA OPLA Buna ziua, am doua întrebări: 1. in cazul când o persoana fizica dorește sa ia un împrumut de la alta persoana fizica suma împrumutată trebuie ... (vezi toată discuția)
Legea 70- cumparare apartament cu plata in numerar getagoghie getagoghie Buna ziua. Persoana fizica vreau sa cumpar apartament. Il pot achta cu bani cash, legea 70 se aplica in acest caz? Multumesc. Editat de moderator simonette12 ... (vezi toată discuția)
Plata numerar prin foaie de varsamant in cazul executarii silite zoica100 zoica100 Avem o relatie de afaceri cu o companie locala de termoficare, ale carei conturi bancare sunt executate silit. Firma in cauza refuza sa ne faca plati in cash ... (vezi toată discuția)