avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Administrator la mai multe societati.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Administrator la mai multe societati.

Buna seara,
Eu sunt administratorul si asociatul unic al unui SRL ( micro.) si de curand am primit propunerea sa fiu numit administrator la un alt SRL cu asociat unic ( persoana juridica de data asta ), SRL care urmeaza sa fie infiintat si care va avea acelasi obiect de activitate cu cel pe care-l detin in prezent, dar neconcurente d.p.d.v. al relatiilor comerciale cu tertii. In ce conditii pot accepta oferta de a fi administratorul noii societati?

Citim la Art.197 alin.2 din L.31 republicata( a soc. com.) ca "Administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pt. daune."

Ori nu mai inteleg eu limba romana, ori aici formularea e ambigua... despre care adunare a asociatilor este vorba ca trebuie sa dea autorizarea ? A societatii la care sunt administrator in prezent? sau a societatii la care urmeaza sa fiu numit administrator? Si ce se intelege prin aceasta "autorizare"? (scrisa, verbala?) Si apoi ce se intelege prin "nici sa faca acelasi comert ori altul concurent ", in cazul in care firma la care sunt admin. se ocupa cu comertul echipamentelor IT. iar cea care se va infiinta va activa tot in domeniul IT, dar pe creare soft/ servicii de date, deci subdomenii diferite ale aceluiasi domeniu din CAEN? Pot fi considerate aceste activitati -substantial diferite- zic eu, ca fiind "concurente" sau "acelasi obiect de activitate" sau "acelasi comert" intre cele doua societati? Va rog, poate nu vad eu substanta... cert e ca la ora asta sunt cam obosit... dar imi poate da cineva niste interpretari?
Multumesc anticipat si va doresc toate cele bune...
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2006
mihai.m, utilizator
Cel mai recent răspuns: ancaangelescu2001 , utilizator 13:01, 19 Ianuarie 2006
Nu e cazul sa-ti faci atatea probleme din moment ce esti asociat unic la primul SRL si nu exista adunarea asociatilor de la care ar fi trebuit sa iei aprobare(scrisa) pentru a putea fi numit administrator si la al doilea SRL.
Multumesc pentru raspuns, Madalyna...

Poate ca nu am fost suficient de clar.
Pai tocmai aici imi pun problema eu... Articolul din lege este formulat la modul general, pt. societatile care au adunare generala, dar in cazul perticular cu asociat unic, eu interpretez articolul din lege adaptat la cazul respectiv, adica ceva de genul :
"Administratorul nu poate primi, fara autorizarea asociatului unic, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pt. daune."

Din cate inteleg eu, si tu interpretezi la fel articolul, in sensul ca eu ca viitor administrator nu trebuie sa iau acordul (scris) si de la asociatul unic al societatii la care urmeaza sa devin administrator? Ca e clar ca eu mi-l dau in calitate de asociat unic la firma mea... Deci ar trebui sa instiintez si sa cer acordul scris si al asociatului unic la care voi afi admin?
Merci anticipat..

in mod normal trebuie sa anunti la noua societate ca iesti administrator si la societatea ta.[;)]
LEGEA 31/90 republicata - Art. 14. - (1) O persoană fizică sau o persoană juridică; nu poate fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată.
(2) O societate cu răspundere limitată nu poate avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată, alcătuită dintr-o singură persoană.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate functii cata8 cata8 Un asociat unic la un SRL poate sa-si infiinteze un II?:sorry: (vezi toată discuția)
Mandat de administrator in societati concurente ASL ASL O persoana fizica, asociat unic la un SRL (SRL-ul administrat de asociatul unic, adica de persoana fizica mentionata, nu este numit un administrator) a primit ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala ? cotmro cotmro Poate fi cineva administrator la 2 firme cu acelasi obiect de activitate ? (contabilitate , expertize contabile) Se poate considera concurenta neloiala acest ... (vezi toată discuția)