avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... casare cu trimitere spre rejudecare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

casare cu trimitere spre rejudecare

Spuneti-mi va rog daca in cauza casata( in apel) cu trimitere spre rejudecare la fond, mai poate fi judecata de acelasi complet ( cel de la fond ma refer, deoarece dosarul a fost repartizat aceluiasi complet)
Multumesc
Cel mai recent răspuns: CI Ioana Butan , Avocat 15:47, 21 Octombrie 2009
Din cate am inteles solutia in apel a fost aceea de desfiintare a hotararii instantei de fond si trimiterea spre rejudecare. Prin urmare cf. art. 297 si urm. C. pr. civ. rezulta ca instanta de fond a solutionat cauza dumneavoastra fara a intra in cercetarea fondului sau judecata s-a facut in lipsa partii care nu a fost legal citata.

In aceasta situatie posibilitatea ca acelasi complet de judecata sa judece dupa rejudecare difera in functie de motivul de desfiintare.

Conform Regulamentului de ordine interioara a instantelor precum si de celelalte hotarari ale CSM -ului privitoare la repartizarea aleatorie in cazul in care cauza a fost solutionata fara cercetarea fondului dosarul va fi solutionat de acelasi complet care a solutionat pe exceptie, intrucat nu sunt aplicabile prev. art. 24, acestea privind doar casarea unei hotarari. Instanta de apel nu poate casa ci doar schimba, anula sau desfiinta. Este explicabila solutia intrucat judecatorul nu s-a pronuntat pe fondul cauzei.

Daca judecata s-a facut fara ca partea sa fie legal citata, aici probabil ca instanta se va abtine intrucat a solutionat cauza pe fond, iar dosarul va fi rerepartizat aleatoriu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
tdkappa13, utilizator
Da, daca prima instanta nu a judecat fondul cauzei apar alte discutii.
Buna seara! Spuneti-mi, va rog: in cazul casarii cu trimitere cauza se va rejudeca doar pe aspectele pentru care a fost casata sau se rejudeca toata pricina ? Se pot administra probe noi in rejudecare sau nu? Va multumesc foarte mult.
Judecata după casare se realizează cu respectarea împrejurărilor care au determinat casarea, instanţa de fond, ţinând seama de toate motivele invocate şi având deplină putere să aprecieze probele şi să stabilească faptele, ţinând seama de indicaţiile date prin decizia care a admis recursul. Când hotărârea a fost casată pentru nerespectarea formelor procedurale, judecata va începe de la actul anulat (art.315alin.2C.proc.civ.).
În caz de casare parţială, instanţa care rejudecă fondul are un câmp de judecată restrâns, din obiectivul acesteia retrăgându-se acele capete de cerere şi acele probleme care au rămas rezolvate irevocabil.
În cazul casării totale, instanţa care rejudecă fondul, va judeca procesul în întregime.
Invederati instantei acest caz de incompatibilitate dar eu cred ca se vor abtine ei.Solutia va fi casata daca va fi data de un complet care a mai solutionat respectiva speta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rejudecare apel penal dupa casare-competenta instantei dandanaua dandanaua Conform art.99, alin.(6) din regulamentul de organizare a instantelor judecatoresati:\" Cauzele trimise spre rejudecare după desfiinţare/casare revin la ... (vezi toată discuția)
Modificarea in parte a sentintei cu consecinta trimiterii cauzei la aceeasi instanta FRD FRD In cazul in care in apel ncpc a admis apelul a modificat in parte sentinta si s-a dispus trimiterea spre rejudecare la instanta de fond ,dosarul fiind inaintat ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie concediere, rejudecare ctynn ctynn Care sunt motivele rejudecarii in cazul litigiilor de munca? (vezi toată discuția)