avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... intampinare somatie de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

intampinare somatie de plata

O persoana a fost data in judecata prin intermediul somatiei de plata ptr neplata unor facturi de apa pe perioada martie 2006-octombrie 2006.
Consider ca sunt prescrise facturile pana in septembrie inclusiv intrucat au trecut 3 ani.
Ce spuneti?
Cum ar trebui formulata intampinarea la aceasta somatie de plata?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 09:04, 25 Septembrie 2009
Nu aveti ce pierde invocand prescriptia ... Sa aveti totusi in vedere:
-sa nu fi existat cauze care sa intrerupa/suspende cursul prescriptiei.
-sa luati in calcul cele 30 de zile ulterioare datei la care a fost emisa factura.
Pai cauze care intrerup care ar putea fi?Sunt mai multe facturi. In fiecare luna ptr consumul de apa. cu data scadenta. sunt cele tipice
Somatia in instanta poate intrerupe?
Este vorba de cauzele prev. de art. 13 si 16 din Decretul 167/1958 pe care le reproduc .. pentru a nu mai cauta:
ART. 13
Cursul prescriptiei se suspenda:
a) cit timp cel impotriva caruia ea curge este impiedicat de un caz de forta majora sa faca acte de intrerupere:
ART. 16
Prescriptia se intrerupe:
a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia. In raporturile dintre organizatiile socialiste, recunoasterea nu intrerupe curgerea prescriptiei;
b) prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare, chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act incepator de executare.
Factura este valabilă, indiferent când a fost emisă şi indiferent dacă ţi-a parvenit sau nu. Ceea ce se prescrie în termen de 3 ani este "dreptul de a cere executarea silită" (art.405 alin.1 din Codul de Procedură Civilă). Adică nu te mai poate da în judecată pentru recuperarea sumei respective. Dar datoria rămâne datorie.
Cu somatia de plata nu stiu daca au sanse de a recupera mai mult de doua facturi (in functie de faptul daca exista sau nu cauze de intrerupere a prescriptiei), dar creditorul va poate intrerupe oricand furnizarea de apa pentru neindeplinirea obligatiei contractuale de plata (ma mir ca nu au facut-o pana acum pentru a va determina sa platiti!).
Probabil ca este o strategie de criza pentru a nu pierde clienti...desi cu monopolul pe care il detin...banuiesc ca nu prea aveti alternativa.

Alte discuții în legătură

Termen prescriptie zallyna zallyna Simpla somatie din partea creditorului, fie ea din partea unei banci sau a fiscului, intrerupe termenul de prescriptie? (vezi toată discuția)
In cat timp se prescrie o factura ?? seller seller Avem d eplatit o factura , dar nu suntem de acord cu acest lucru . Exista posibilitate asa nu o platim daca cel care a emis-o nu ne da in judecata? cat timp ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante mai vechi de 3 ani de zile vali avram vali avram as vrea sa stiu ce pot face pentru a recupera creante mai vechi de 3 ani de zile (vezi toată discuția)