avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... plangere penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

plangere penala

Buna ziua, as vrea sa stiu unde depun o plangere impotriva unui comisar de politie ? se depune la institutia pe care acesta o conduce sau la un Parchet ? Va rog mult de tot sa ma ajutati ptr ca nu ma descurc si nici nu pot apela la un avocat . multumesc frumos .
Cel mai recent răspuns: Daniela Gratiela , Alte profesii 01:24, 10 Iunie 2017
relatați pe scurt fapta penală pe care credeți că a săvârșit-o, deoarece este necesară pentru un răspuns favorabil.
consider ca a impiedicat buna desfasurare a unei urmariri penale prin depunerea la dosar a unor acte care nu trebuiau sa ajunga la cunostinta partii adverse mie.
Aflarea adevărului- art. 5 Cod proc. pen.
(1) Organele judiciare au obligaţia de a asigura, pe bază de probe, aflarea adevărului cu privire la faptele şi împrejurările cauzei, precum şi cu privire la persoana suspectului sau inculpatului.
(2) Organele de urmărire penală au obligaţia de a strânge şi de a administra probe atât în favoarea, cât şi în defavoarea suspectului sau inculpatului. Respingerea sau neconsemnarea cu rea-credinţă a probelor propuse în favoarea suspectului sau inculpatului se sancţionează conform dispoziţiilor prezentului cod.

Consultarea dosarului- Art. 94 Cod proc pen
(1) Avocatul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrâns în mod abuziv.
(2) Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informaţii din dosar, precum şi de a obţine fotocopii pe cheltuiala clientului.
(3) În cursul urmăririi penale, procurorul stabileşte data şi durata consultării într-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penală.
(4) În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale. După punerea în mişcare a acţiunii penale, restricţionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile.
(5) În cursul urmăririi penale, avocatul are obligaţia de a păstra confidenţialitatea sau secretul datelor şi actelor de care a luat cunoştinţa cu ocazia consultării dosarului.
(6) În toate cazurile, avocatului nu îi poate fi restricţionat dreptul de a consulta declaraţiile părţii sau ale subiectului procesual principal pe care îl asistă ori îl reprezintă.
(7) În vederea pregătirii apărării, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunoştinţă de întreg materialul dosarului de urmărire penală în procedurile desfăşurate în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi privind măsurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participă.
(8) Dispoziţiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător cu privire la dreptul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali de a consulta dosarul.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iunie 2017
Daniela Gratiela, Alte profesii
multumesc. Insa nu stiu unde sa depun plangerea impotriva acelui comisar
Din cele relatate de d-voastră deduc faptul că acest comisar este organ de cercetare al poliției judiciare, fapt pentru care ar trebui depusă plângerea la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel _ (raza domiciliului d-voastră).
Am înțeles că presupusa fapta ar fi: ,,a impiedicat buna desfasurare a unei urmariri penale prin depunerea la dosar a unor acte care nu trebuiau sa ajunga la cunostinta partii adverse mie''.
Din punctul meu de vedere raportat la cele menționate de d-voastră, comisarul de poliție are obligaţia de a strânge şi de a administra probe atât în favoarea, cât şi în defavoarea suspectului sau inculpatului. În concluzie, comisarul de poliție a aplicat prevederile art. 5 alin. 2 din Cod proc. penal.
Însă dacă d-voastră dețineți alte probe, ori indicii că aceasta a săvârșit o infracțiune, depuneți plângerea la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel _ (raza domiciliului d-voastră), prin poștă cu aviz de primire, fax ori vă deplasați și o depuneți personal.
Dar să aveți în vedere faptul că în caz că nu se confirmă cele sesizate în plângere, ați putea fi acuzat/ă de Inducerea în eroare a organelor judiciare, faptă prevăzută și pedepsită de art. 268 din Cod penal, care prevede:
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitatea studierii elementelor unui dosar penal aflat in cercetare pantelica111 pantelica111 Cum pot studia (eventual in detaliu) elementele unui dosar penal aflat in cercetare, in care sunt inculpat(citat)? Se poate si fara ajutorul avocatului? (vezi toată discuția)
Pe baza carui articol pot cere informatii legate de caz la parchet ciurli_si_burli ciurli_si_burli In cadrul unei sedinte de judecata, una dintre martore a fost facuta nesincera si procurorul a dispus trimiterea martorului la parchet pentru a fi cercetata ... (vezi toată discuția)