avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu redus din motive economice....societate cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu redus din motive economice....societate cu 6.000.000 lei în cont

Bună ziua. Lucrez la o societate SA, cu peste 150 de angajați, de peste 9 ani. În 2007 , având în vedere criza economică, s-au redus toate salariile, pe o perioada de 6 luni(bineînțeles ca aceasta perioada nu s-a respectat ). Mai mult decât atât, în fiecare luna toți angajații primeau salariile intre 87% și 100%, motivul fiind lipsa vânzărilor. Procentul lunar se stabilea în funcție de cat realizam vanzari din cifra de afaceri, cifra pe care sa o stabileau în consiliul de administratie, ăsta deși în contractul individual de muncă nu se stipula acest lucru. Și ca sa fie totul frumos, trebuia sa stăm si în zile de fără plata, cel puțin 2 pe luna, cel mult 4, tot din cauza lipsei vânzărilor, bineinteles fără acordul nostru .Profitul firmei, era anual peste 100.000 lei și se vota reinvestirea acestuia. După ani de solidaritate, nervi, stres..etc, in 2017 se întrunește AGA, și se stabilește acordarea de dividende de 7 lei pe acțiune, suma totala de acordat fiind de peste 6.000.000 lei. Acesti bani, erau in cont de ani de zile pentru reinvestire, aceasta din urma nefiind niciodata realizata.Față de cele relatate, va rog sa-mi raspundeti la câteva intrebari:
1. Este corect ca angajații sa nu-și ia salariile 100% , ani de zile, din motive ca nu sunt bani de salarii, în timp ce în cont erau bani??(cei drept pentru investiții)
2. Banii reținuți, sunt legal reținuți?
3. Pot da firma în judecata pentru recuperarea banilor reținuți ?
4. Se pot cere daune?
5. Zilele de "fără plata" sunt legal acordate, fără acordul salariaților ?

Va mulțumesc celor ce au avut răbdare sa citească, precum și acelora ce mă vor îndruma!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 9 Iunie 2017
Reducerea salariilor s-a facut prin act aditional la contractul individual de munca?
Aveti cunostinta daca au fost operate modificarile in REVISAL?
Daca reducerea s-a facut fara act aditional puteti solicita drepturile doar pe ultimii trei ani.
Zilele fara plata nu se pot acorda fara acordul angajatului insa poate fi redusa perioada de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana pe motive economice dar numai prin decizie a conducerii firmei.
@ ionut_nicolae

1. Ce forma de salarizare aveti mentionata in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern, in regie sau in acord ?

2. In functie de raspunsul dat la pct.1 va putem spune daca retinerile sunt corecte sau nu.

3. Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime. In speta, puteti actiona in instanta pe angajator.
Liberul acces al persoanei la justitie reprezinta facultatea oricarei persoane de a introduce, dupa libera sa apreciere, o actiune in justitie.

4. Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

5. Concediu fara plata s-ar putea acorda si fara acordul salariatilor, in situatia in care in ccm aplicabil exista o astfel de prevedere.

Un exemplu concludent este prevedeea din fostul CCMN 2007-2010 :
art.43
....
(5) In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere salariu tesasuv tesasuv Conducerea centrala a firmei ne-a anuntat ca in filiala in care lucrez ne vor fi reduse castigurile salariale pe luna noiembrie pe motiv ca nu sunt bani.O ... (vezi toată discuția)
Amenzile sunt legale? domnugoe domnugoe Buna, sunt angajat ca reprezentant de vanzari si as avea cateva intrebari: 1)sunt legale amenzile in cadrul firmei? de ex:\" trimiterea intarziata a ... (vezi toată discuția)
Modificare co maripenes maripenes Buna ziua Va rog sa ma ajutati sa lamuresc doua probleme: 1. Am 30 ani vechime in munca. Lucrez intr-o firma privata de 10 ani (cercetare). Pana anul trecut ... (vezi toată discuția)