avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Conditii si model Contract de imprumut a unei firme
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Conditii si model Contract de imprumut a unei firme

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: la firma la care lucrez, administratorul a imprumutat firma pentru achizitii marfa, materii prime si cheltuieli. Sumele erau mici in functie de necesitati, facandu-se si restituiri partiale. Acum, am inteles ca trebuie facut contract de imprumut cu stipularea unor conditii ( act legislativ valabil din 01.05.2015). Suma ce reprezenta imprumut al administratorului era de peste 20000.00 lei( e vorba de prin an 2012). Acum tot restitui partial de am ajuns la sold de 8000.00 lei prin disp. de plata. Este corect d.p.d.v. legislativ? Ar trebui sa restitui acesti bani in alt mod? Va rog sa ma ajutati si sa ma sfatuiti. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 11:05, 14 Iunie 2017
Legea nr. 70/2015:


CAPITOLUL I
Măsuri pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar


(4) Operaţiunile de plăţi în numerar efectuate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei.


Totusi potrivit:

Art. 16. - (1) Cap. I intră în vigoare la 30 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Prevederile cap. I nu se aplică contractelor încheiate anterior intrării în vigoare a prezentei legi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distribuire dividende din casierie mircea.nedelcu mircea.nedelcu Buna ziua, Sunt asociat unic. In 2019 am dividende de 75000 RON. Vreau sa-i iau din casierie prin 8 hotararari AGA, este legal acest lucru ? Potrivit ... (vezi toată discuția)
Plata dividende Serbanstefan21 Serbanstefan21 Buna ziua, Administratorul firmei vrea sa si i-a dividendele pe 2018 si as vrea sa stiu daca prin hot AGA se hotaraste sa se i-a aceste dividende ,acestea se ... (vezi toată discuția)
Vanzarea utilaje de persoane fizice catre persoane juridice pectotrend pectotrend Ce obligatii are o persoana fizica, vanzand un utilaj catre o persoana juridica. Ce fel de contract se poate incheia? Multumesc, (vezi toată discuția)