avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinte acord global+ore de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinte acord global+ore de noapte

Buna ziua!
Unde as putea solicita o adverinta pentru acord global in vederea recalcularii pensiei(fost salariat Siderca Calarasi)?
Cum pot valorifica 3 ani spor ore de noapte,daca pe adverinta detinuta scrie"nu se gasesc documentele care atesta evidenta orelor de noapte lucrate"?
Aceste informatii se primesc gratuit sau contracost?
Mentionez ca le am solicitat la societatea respectiva si nu le-am obtinut.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:19, 13 Iunie 2017
Buna seara,
Eliberarea adeverintelor se face in baza documentelor existente in arhiva societatii, respectiv state de salarii, state functiuni, fise personale, dosare personale.Daca ati primit raspuns in aceste sens , inseamna ca nu ati beneficiat de acele drepturi. Adeverinta de acord global nu este valorificata de catre Casele de Pensii.Pentru acord global trebuie sa mergeti in instanta .
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că formele de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii nr.57/1974 vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut şi, pentru acestea, s-a plătit contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
(Decizia nr.19/2011, publicata în Monitorul Oficial nr. 824 din 22 noiembrie 2011)
Va multumesc pentru raspuns!
Multumesc pentru raspuns,dar...pentru a merge in instanta trebuie sa detin documente(copii salariul brut,probabil)care sa demonstreze acordul global si alte sporuri.Ori tocmai aceste acte nu le detin si nu stiu unde sa ma adresez(Societerea nu mi le-a trimis,zicand ca nu se iau in considerare la pensie)
Referitor la perioada de ore de noapte,toti salariatii au aceste "lipsuri",perioadele de timp sunt diferite(de la 1 la 3 ani)si nu coincid.Mentionez ca toti am lucrat in ture de noapte,fiind in siderurgie(foc continuu).Banuiesc ca cineva se face raspubzator de pastrarea arhivei!
Intrebarea este:unde sa ma adresez pentru rezolvarea situatiei(in afara de arhiva societatii)?
Multumesc!
Puteti depune o sesizare la ITM privind refuzul societatii de a va elibera aceste documente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrul in acord negru daniel negru daniel Buna seara asi dori si eu niste sfaturi si indrumari, tata a lucrat la mina si a lucrat in acord dar nu am statele de plata de unde pot optine aceste acte si ... (vezi toată discuția)
Contributie pentru munca in acord global grigorescumi_db grigorescumi_db In perioada 1974-01.01.1998 am lucrat la o societate care a aplicat ca forma de retribuire munca in acord global,individual sau regie.Contributia de asigurari ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie octav13 octav13 Buna ziua. Sunt pensionat pe caz de boala din anul 2014. La calcularea pensiei nu a fost luat in calcul acordul global pentru perioada 1980_1984 conform ... (vezi toată discuția)