avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - situatie foarte complicata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - situatie foarte complicata

Buna ziua, va rog frumos sa ma indrumati cum trebuie sa procedez in situatia urmatoare:

Mostenirea in cauza este fosta proprietate a bunicilor mei care nu mai traiesc. Acestia au 6 copii, din care unul este oaia neagra. Aceasta oaie neagra este femeie, s-a casatorit cu un barbat betiv si a facut multi copii, in plus si ea are un caracter foarte josnic...

In timp ce bunicii mei traiau au hotarat amandoi sa dea o parte din pamant (loc de casa si gradina) unui unchi al meu. Acesta si-a facut acum 20 de ani casa acolo, s-a gospodarit, numai ca fiind acele timpuri lucrurile s-au facut fara acte, cu acordul verbal al bunicilor. Ceilalti frati exceptand oaia neagra, respectam si acceptam cuvintele bunicilor mei (eu fiind fiul uneia dintre fetele bunicilor) si nu avem nici o pretentie asupra bunurilor unchiului, consideram ca este partea lui de mostenire si nu avem noi ce sa cautam in casa omului unde a muncit singur o viata si si-a facut un rost. Cand bunicii mei traiau, au mai cumparat cu act de mana si semnatura inca un loc de casa si gradina lipit de cel unde si-a facut unchiul mentionat mai sus casa, pentru ca aveau de gand sa isi faca si ei casa acolo dar nu s-a mai realizat. Banii cu care s-a cumparat acest loc de casa au fost imprumutati de la tatal meu (ginerele lui) si nu au mai fost returnati, nu exista acte ale imprumutului, totul s-a facut verbal, in familie se stie situatia. Acum pentru ca oaia neagra a luat un betiv cu care nu a facut decat copii, normal ca lua si bataie de la acesta, a avut o viata pe masura, se intelege ce situatie a fost. Dupa ce au murit bunicii mei, fratii nu s-au indurat sa o mai lase pe oaia neagra sa sufere si i-au permis sa se mute cu o parte din copii in casa bunicilor sa traiasca linistita. Acum incep problemele:

Oaia neagra a distrus casa bunicilor, in timp de cativa ani cat a stat acolo (pot fi si 10 ani) a vandut tot ce s-a putut vinde, spre exemplu bunicul pana sa moara a facut un cuptor cu soba de caramida noua iar ea l-a distrus si a vandut caramida pe o sticla de tuica (genul ala de om este....) a vandut toate uneltele bunicului la fier vechi tot pentru bautura, casa s-a degradat foarte tare, "sta sa pice", acum 3 ani a plecat cu mare scandal de acolo, a sfaramat sobele din casa, au spart geamurile, usile, au furat gardurile, au lasat foarte mult gunoi, vorbesc de macar 2 remorci, practic dintr-o casa batraneasca locuibila pe care a luat-o in primire cu beciul plin de mancare, depozitul cu porumb plin, lemne pentru foc cumparate, si tot ce era necesar traiului, nu au mai ramas decat gunoi, niste pereti sfaramati si cuibaruri de soareci si sobolani, nu mai se poate locuii acolo, este periculos si infect.

Nimeni nu s-a asteptat ca aceasta persoana impreuna cu ai ei copii sa faca asa ceva, tuturor ne-a fost mila de ea si copii ei.
Intre timp cat a stat in casa bunicilor unul dintre copii ei (var al meu) a crescut si s-a insurat si si-a facut casa fix pe locul de casa vecin cu casa unchiului, cumparat de bunicul meu cu banii luati de la tata. Noi nici nu am stiut asta, este o constructie recenta (5 ani) fara acte, fara acordul nimanui, cu "de la sine putere si stapanire". In plus au atentat sa ii ia si gradina unchiului meu care are casa acolo inca de cand traiau bunicii, a fost mare scandal...

Oaia neagra si cu ai ei copii au doar drepturi fara obligatii si considera ca li se cuvine tot ce vor. Ce se naste din pisica soareci mananca...

Bineinteles ca exista foarte multa tensiune intre oaia neagra si restul familiei pentru raul facut, pentru ca au ras de bunicul meu si de munca lui...

Ce as vrea sa stiu:

- cum se poate proceda pentru ca unchiul meu sa isi faca acte pe casa? Avand in vedere faptul ca o parte dintre frati locuiesc in alte zone din tara la mare distanta se poate merge la acestia si impreuna sa se dea o declaratie la notar prin care sa se recunoasca dreptul la casa a unchiului in cauza, sa se autentifice in scris dorinta bunicilor ca fiul lor sa locuiasca acolo, si sa se renunte la orice pretentie vizand casa si gradina lui? Daca se poate ce trebuie sa contina acesta declaratie? cum trebuie facuta? Oaia neagra nu va face asta insa restul suntem majoritari plus ca noi consideram cuvantul si dorinta bunicilor lege.

- se poate cumva demonstra faptul ca acel pamant unde si-a facut varul meu casa apartine tatalui meu avand in vedere ca a fost cumparat cu o hartie de mana care este la mine (intelegere intre bunicul si fosta proprietara), si cu un imprumut al bunicului la tata care nu a fost returnat niciodata. Consider ca in realitate acel pamant apartine aceluia a carui bani au fost dati pentru a se cumpara.

- ce facem cu aceasta constructie a varului pe acel pamant?

- cum trebuie sa procedez vizavi de furturile si distrugerea casei bunicilo de catre oaia neagra si copii ei? poate "plati" pentru raul facut ? daca da cate variante de actiune exista?

- costa mult actele pentru a dezbate mostenirea avand in vedere ca sunt mai mult de 10 ani de cand au murit bunicii?

Multumesc frumos si am mare nevoie de ajutor mai ales ca am ajuns sa fim amenintati cu moartea daca ne ducem acolo.
Domnule, situatia e urata.
Uzucapiunea de 20 de ani nu vad sa se aplice.
Referitor la bani, acestia pot fi dovediti prin martori doar daca suma este sub 250 de lei. Altfel, macar inceput de dovada scrisa. Pentru asta, depinde de unde aveau parintii banii, ce suma era, daca se poate corobora cu vreun inscris de la acel moment, extras de cont, ceva.

In privinta destinatiei banilor imrpumutati, aceasta putea fi oricare, faptul ca a fost cumparat un teren nu il indreptateste pe imprumutator sa ceara terenul. In opinia mea, imprumutul e prescris.
In privinta oii negre, ea are acelasi drept ca oile de orice alta culoare. Inclusiv la mostenire. Inteleg din povestire ca ea a si acceptat mostenirea, nu cunosc daca celelalte oi albe au acceptat-o, daca au platit impozit, au intretinut casa batraneasca, au cultivat pamant etc. depinde si din ce era casa batraneasca, daca era din paianta, in 10 ani, slabe sanse sa ramana in picioare fara o intretinere anuala sau cateva mai rare dar mai ample. Lipsa de interes fata de o proprietate se sanctioneaza de lege.

In privinta actelor, inteleg ca initial nu s-au facut din dragoste, apoi cu oaia neagra nu s-au facut din ura. Ideea e ca nu a avut nimeni grija unei chitante, independent de sentimentele unora fata de altii. Legea incearca sa previna abuzurile, limitand sumele care pot fi dovedite altfel decat prin inscrisuri.
Intr-o relatie bazata pe dragoste este foarte indicat sa scriem si sa notam lucrurile pecuniare, tocmai pentru ca ne poate lasa memoria intr-o zi si nu are rost sa ne stricam relatiile pentru ca un membru al familiei a decedat sau altul are azi Alzheimer.

In opinia mea, trebuie musai sa negociati. Din experienta mea, nu aveti mari sanse la negociere sa convingeti oaia neagra de ceva decat daca o asigurati ca e macar gri. Orice tratament razboinic duce la raspuns razboinic.
Daca ajungeti in instanta, va este de ajutor ca oile albe au toate aceeasi opinie si atitudine. Totusi, simpla opozitie a oii negre poate duce la cheltuieli mari de nervi, timp si bani. Si daca nu are bunuri, slabe sanse sa vi le returneze din ceva. Vorbim de taxe de timbru, expertize etc.
Va recomand sa dezbateti cat mai repede mostenirile si sa incercati sa le impartiti cat mai onorabil, pentru ca trecerea timpului niciodata nu a ajutat.
Si va rog sa renuntam, impreuna, la comparatia oamenilor cu animalele. ;p
Unchiul a platit impozit pe casa lui si gradina aferenta, adica pe casa construita in 1993, bunicul i-a dat teren de casa iar el in anul 1993 a inceput sa-si faca casa acolo. Cu alte cuvinte consider ca are ROL la primarie.

De ce este atat de important acest aspect cu impozitul?

In privinta distrugerilor si furturilor avem martori, stim si noi ce exista in gospodarie.

Noi am prefera ca terenul luat pe banii tatalui si ocupat abuziv de varul meu sa se considere partea de mostenire a oii negre si sa nu mai aiba dreptul la altceva, sa scapam de ei. Oricum restul fratilor nu mai pot primi teren atat cat a luat varul meu pentru ca nu exista suficient de mult.

Ne deranjeaza faptul ca isi bat joc de memoria bunicilor, de casa parinteasca, si de faptul ca vor sa acapareze tot. Dupa cum am spus, ei ne comunica faptul ca au dreptul si acolo, ca e mostenire, uitand faptul ca au ocupat deja o bucata din acea mostenire.
Multumesc pentru raspuns.

Referitor la bani... eram eu in scoala generala cand s-a imprumutat bunicul la tata, iar acum am 31 de ani, vorbim despre o alta valoare a leului. stim sigur ca banii s-au folosit pentru achizitionarea terenului, bunicul nu avea bani nici pentru tratamentul bunicii, pensia era foarte mica, tot tata ii cumpara medicamentele. Banii tatalui meu au provenit din salariu si din CAR-uri la locul de munca, au fost bani stransi putin cate putin.

Mostenirea... suntem de accord toti cu ea doar ca noi consideram ca fiecaruia I se cuvine o parte insa aceasta matusa a mea considera ca are dreptul sa faca ce vrea pe pamantul bunicilor, uitand ca toti au drepturi egale si ca fiecare merita doar o parte egala. Are copii multi si nu au unde locuii, asa ca vrea mai mult sau chiar tot. Ceilalti nu suntem de accord cu nici o decizie a ei. Casa este batraneasca din pamant, nu are decat valoare sentimentala. Casa a fost intretinuta tot de tata, an de an facea reparatii si o zugravea. Acum tata nu mai traieste. Pamantul este cultivat de varul meu care a facut casa abuziv, si nu a platit nici un impozit, doar se foloseste de el, dupa cum am mai spus, au doar drepturi fara obligatii...

Dupa decesul bunicilor nu s-a dezbatut nici o mostenire pentru ca nici unul nu am fost interesati de valoarea materiala a casei, s-a dorit sa se pastreze lucrurile asa cum erau in memoria bunicilor, nimeni nu s-a gandit ca propria sora va distruge casa si vinde bunurile pe bautura. In plus cum nu a existat un act de vanzare cumparare a unchiului pe terenul unde si-a facut casa, s-a considerat ca ar fi bine sa se evite situatia in care si casa unchiului ar fi considerata ca bun la care ar avea dreptul toti, pentru ca a fost dat terenul de bunici unchiului si doar lui, si nu avem noi ce sa cautam acolo.

Consideram prioritar faptul ca unchiul sa obtina acte pe casa lui, dar nu stiu cum sa facem asta fara ca matusa sa ceara si ea drepturi acolo. Bunicii au vrut ca ala sa fie pamantul unchiului si asa trebuie sa ramana, in plus acolo este munca omului de peste 20 de ani, cu ce drept sa avem noi pretentii...

Dupa ce ar face acte ar fi mult mai usor sa dezbatem mostenirea.

Acea matusa a fost iubita de toata lumea, ajutata cu resurse materiale si financiare (grane, mancare, haine, animale, mobilier, pana si butelia de aragaz e cumparata de tata, copii ei mai mici au fost intretinuti pentru a merge la scoala de catre tata) s-a facut tot posibilul de catre toti ca sa aiba o viata fara lipsuri, fiecare i-a dat ce a avut, copiilor ei mai mari li s-a oferit un loc de munca de catre unchiul care nu are acte pe casa. Adevarata lor personalitate a iesit la suprafata incepand de acum 3 ani de cand tatal meu nu mai e in viata si o importanta resursa pentru ei a disparut, si usor usor am aflat tot ce a facut. Nu a stat nimeni sa o pazeasca ce face, am avut incredere si eram mintiti. Sunt multe lucruri josnice pe care le-a facut, nu are rost sa le mentionez, dar se poate face mult rau intr-o familie de cate unul care gandeste ca asa trebuie sa faca.

Este adevar, consider ca o oaie neagra nu merita o astfel de comparatie.

In situatia aceasta, cred ca trebuie sa mergeti la un avocat cu totii sa va informati, sa puneti piesele cap la cap, pentru ca ba nu a stiut nimeni ce a facut matusa timp de zece ani acolo, ba casa a fost intretinuta de tatal dv... Poate doar nu inteleg eu situatia.
La fel, bunicul ba nu avea bani nici de medicamentele bunicii, ba cumpara pamant pentru copiii sai. Trebuie vazut exact cum stateau lucrurile, vazand ca nu aveti acte pe care sa va bazati, felul in care prezentati situatia de fapt devine foarte important.
Poate mama dv. sau unchiul isi aminteste mai multe detalii relevante, e dificil sa va amintiti cu acuratete lucruri de pe cand erati copil, lucruri care nu va priveau si nu erau discutate direct cu dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coproprietar necunoscut simon1991 simon1991 Buna ziua se da urmatoarea situatie. am mostenit de la unchiul meu o casa si un teren. Succesiunea nu a fost facuta si casa/terenul nu erau pe numele ... (vezi toată discuția)
Partaj succesiune dupa bunici 2014Elena 2014Elena A murit bunicul meu, dupa cativa ani a murit si bunica in acelasi an cu tatal meu Fratii tatalui meu au facut succesiunea fara tatal meu, au falsificat anexa 1 ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirilor se face in ordinea deschiderii lor? cleopatramao cleopatramao Buna seara. Bunica a decedat in 1995. Dupa ea au decedat si cei trei fii. Toti fiii au cate doi copii. Verii mei au dezbatut succesiunile unchilor mei ... (vezi toată discuția)