avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Anularea unui document
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Anularea unui document

Buna ziua. In urma cu 90 de zile am intocmit acte (la un cabinet de avocatura)pentru cesionarea de parti sociale dintr o societate comerciala si preluarea functiei de administrator de catre o alta persoana. Cu alte cuvinte am vrut sa ies dintr o firma . Cu stupoare am aflat ca pana la aceasta data actul nu a fost inregistrat. In acest moment firma este utilizata de catre o alta persoana ( in numele meu) acesta neavand nici o procura. Trebuie anulat cumva actul ? ( nu mai exista intelegere intre noi si firma ori ramane la el ori la mine) Nu pot sa l chem la discutii pentru ca nu este de gasit. Sau actul in sine isi pierde valoarea daca trece o perioada de timp si nu a fost depus. Multumesc
Cel mai recent răspuns: dgd1978 , utilizator 20:05, 15 Iunie 2017
Nu stim cui atit cesionat (persoane din interiorul societatii, adica deja asociati sau terti din afara); in functie de acest aspect, lucrurile decurg diferit; astfel, daca ati cesionat catre asociati din interiorul societatii, procedura de publicare in MO nu este necesara si, ca atare, se procedeaza direct la inregistrarea mentiunii in RC; daca s-a cesionat catre terti straini de societate, se depune intai hotararea spre publicare, se asteapta publicarea + 30 zile, se ia o copie a MO si se intocmeste dosarul de mentiune care, in cazul dvs., tb sa cuprinda printre altele si niste declaratii ale asociatilor noi si ale administratorului nou. Dati detalii cu privire la ceea ce v-am spus si apoi discutam pe cazul concret.
O sa va prezint situatia intocmai cum s a intamplat. In aprilie 2016 am infiintat un srl impreuna cu un asociat. (35% eu si 65% el). Functia de administrator am preluat o eu.Asociatul meu a fost angajat in firma . Pentru ca societatea a fost infiintata in Cluj ,iar asociatul meu este din Cluj, contabilitatea,banca,sediul social sunt tot in Cluj.Societatea si a desfasurat activitatea pe teritoriul UE din iunie pana in decembrie. Pentru ca eu eram plecat tot timpul am facut asociatului meu o procura prin care putea angaja, scoate banii de salarii, etc. ( practic ma reprezenta in tot) . Din decembrie societatea nu a mai desfasurat nici o activitate. Dar ultima transa din banii pentru serviciile prestate in UE a intrat in martie 2017. La aceea data angajatii erau platiti la zi . Deci acei bani erau profitul nostru. Asociatul meu a scos banii din banca si m a contactat prin cadrul unui cabinet de avocatura (dorea ridicarea plafonului capitalului social pentru a ma putea scoate din functia de administrator). Dupa discutii ne am hotarat ca amandoi sa cesionam partile sociale unei terte persoane( intrucat nu mai existau contracte pentru viitor nu m am opus si am fost de acord). Am incheiat in cadrul cabinetului de avocatura la data de 15 martie hartiile prin care cedam partile sociale eu si asociatul mei acelei persoane si totodata am renuntat la functia de administrator in favoarea acelei persoane. ( cu obligatia ca terta persoana sa plateasca si sa se ocupe de depunerea actelor la onrc prin acel cabinet. ). Cu stupoare am aflat in luna iunie 2017 ca respectiva persoana nu poate prelua functia de administrator intrucat mai este administrator intr o societate unde are datorii neplatite, ca nu s au inregistrat actele si ca la acest moment el foloseste firma in numele meu ( are stampila si o procura de la asociatul meu). La acest moment pun intrebarea daca pot face ceva pentru a recupera sau folosi firma eu. ( asociatul meu la acest moment vrea sa iasa si nu e interesat daca sunt eu sau alta persoana care se va ocupa de firma). Firma teoretic este a mea. Dar ce impiedica terta persoana ca atunci cand societatea va devenii profitabila sa nu fepuna actele si sa devina proprietarul ei de drept. Deci, pot anula sau isi pierde valabilitatea acea hartie dupa o perioada de la intocmire. Altfel aceasta situatie poate dura la infinit. Multumesc pentru un raspuns.
dgd1978 a scris:

Cu stupoare am aflat in luna iunie 2017 ca respectiva persoana nu poate prelua functia de administrator intrucat mai este administrator intr o societate unde are datorii neplatite, ca nu s au inregistrat actele si ca la acest moment el foloseste firma in numele meu ( are stampila si o procura de la asociatul meu). La acest moment pun intrebarea daca pot face ceva pentru a recupera sau folosi firma eu. ( asociatul meu la acest moment vrea sa iasa si nu e interesat daca sunt eu sau alta persoana care se va ocupa de firma). Firma teoretic este a mea. Dar ce impiedica terta persoana ca atunci cand societatea va devenii profitabila sa nu fepuna actele si sa devina proprietarul ei de drept. Deci, pot anula sau isi pierde valabilitatea acea hartie dupa o perioada de la intocmire. Altfel aceasta situatie poate dura la infinit. Multumesc pentru un raspuns.


Refaceti actele si numiti o alta persoana administrator. Sa revocati cesiunea ... tertul vrea? Ca ati incheiat un contract cu el. totusi. Poate inregistra doar cesiunea, fara numirea de administrator insa in cazul acesta, dvs. ramaneti administrator si nu e bine.
Revocati procura data asociatului dvs., care probabil i-a permis sa transmita mandatul si catre tertul care acum spuneti ca se foloseste de firma si notficati-i pe amandoi in acest sens
Hotararea de cesiune se poate depune oricand. Inregostrarea in RC este doar pentru opozabilitate. In realitate, firma nu mai este a dvs.
Dar, daca tot vreti sa o recuperati, refaceti cesiunea in sens invers si achizitionati toate partile sociale. Insa apoi va trebui oricum sa inregistrati si mentiunea asta ca nu o puteti sari.
destul de complicat fiindca nu stim care e pozitia tertului cesionar

Tertul cesionar nu raspunde la telefon si ne a transmis ca vrea firma dar mai dureaza pana isi rezolva problemele. Nu am posibilitatea sa ma intalneac cu el. Intrebare: Daca fac alta hartie cu asociatul meu in care imi cedeaza partile sociale si o inregistrez la onrc , este un fals? Mai este valabila hartia facuta in martie daca nu a fost depusa inainte de intrarea in viguare a noii hotarari? Multumesc
Mentionez ca acel contract de cesiune a fost intocmit in martie 2017 si pana la aceasta data nu a fost depus spre inregistrare. Intre mine si cabinetul de avocatura a fost facut un contract prin care ii imputerniceam sa depuna acele acte. Intelegerea era ca terta persoana sa achite onorariul. Doar ca acest onorariu nu a fost platit lucru confirmat de cabinetul de avocatura.

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale firma si calitate administrator valigogs valigogs Am avut o firma deschisa in 2002 iar anul trecut (octombrie 2008) am cesionat partile sociale detinute (5 in val. de 100 fiecare) si am renuntat la calitatea ... (vezi toată discuția)
Cesionarea partilor sociale dragos1979 dragos1979 Buna ziua, am o intrebare la dvs. Este vorba de o societate comerciala cu raspundere limitata. Soc. are un singur asociat care este si administrator. La un ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale srl vistarom vistarom Buna ziua, Am urmatoarea problema: am semnat un contract de cesiune parti sociale, decizia asociatului unic si proces verbal de predare-primire prin care am ... (vezi toată discuția)