avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Redeschidere urmarire penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Redeschidere urmarire penala

Buna seara,
Vreau sa va expun un caz :
- o urmarire penala clasata de catre procurorul de caz dar infirmata de catre procurorul ierarhic ajunge la camera preliminara unde judecatorul da ca solutie inadmisibil referatul de infirmarea a prin-procurorului.
Doar ca motivarea de la instanta arata ca , desi la primul termen, judecatorul a cerut ca sa fie trimisa o copie a solutiei de clasare a procurorului catre suspect, cei de la Parchet au "omis" acest aspect si astfel dosarul s-a intors la Parchet pentru completarea cercetarii penale.
Cum vi se pare acest aspect?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 02:27, 2 Februarie 2023
Cum sa ni se para? In niciun fel. Dispozitiile judecatorului de camera preliminara sunt obligatorii pentru organul de urmarire penala, insa fara detalii, nu se poate supune ceva!
Sa intelegem ca prima ordonanta de clasare a procurorului de caz nu a fost initial trimisa inculpatului /suspectului? Sau a fost trimisa? Apoi, la solutionarea redeschiderii urmaririi penale, inculpatul /suspectul a fost citat, a fost prezent? Aveti incheierea definitiva a judecatorului de camera preliminara? Ce scrie in ea (exact solutia dispusa si art. de lege)?
Conf. c.p.p dacă procurorul ierarhic superior celui care a dispus soluţia infirmă soluţia de netrimitere în judecată şi dispune redeschiderea urmăririi penale, anterior comunicării ordonanţei care cuprinde această soluţie, redeschiderea urmăririi penale nu este supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară.
Cred ca despre asta este vorba.
Dispozitiile din alin.(6) pot fi incidente, insa sunt doua aspecte care nu sunt clare si anume, cum a ajuns cauza la judecatorul de camera preliminara si ce se intelege prin cuvantul insadmisibil folosit de user, respectiv solutioneaza (plangerea/contestatia) ca inadmisibila sau vizeaza inadmisibilitatea solutiei procurorului ierarhic in sensul ca judecatorul dispune asupra actului procurorului ierarhic prin care s-a infirmat ordonanta de clasare a procurorului de caz. Modul de exprimare al userului este defectuos, motiv pentru care este indicat, in continuare, ca acesta sa aduca lamuririle solicitate (daca doreste, bineinteles).
Judecătorul respinge cererea ca inadmisibilă în condițiile indicate de mine, probabil a constatat incidenta alin.6.
Bună seara am nevoie de un sfat ieri 30,01,2023 a fost termenul pt incheiere urmarire penala Ncpp confirmare art 318 din alin12 ncpp dar sa amânat pt data de 14 02 2023 ce poate să insemne mulțumesc

Alte discuții în legătură

Redeschidere proces penal rrocambole rrocambole Am citit in presa despre redeschiderea dosarului mineriadelor. In ce conditii se poate redeschide un dosar penal si in baza carui articol de lege? (vezi toată discuția)
Restituire dosar pentru procurori puncuska puncuska in ce cazuri se poate cere restituirea dosarului la procurori, pentru refacerea urmăririi penale? (vezi toată discuția)
Dosar infirmat de prin-procuror ContSters378947 ContSters378947 Buna seara, Vreau sa va expun un caz simplu: - o urmarire penala clasata de catre procurorul de caz dar infirmata de catre procurorul ierarhic ajunge la ... (vezi toată discuția)