avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... conditii pt acordarea indemnizatiei pt cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

conditii pt acordarea indemnizatiei pt cresterea copilului

Bună ziua.Beneficiez de indemnizație pt cresterea copilului.voi lua pana pe data de 2 iunie(luna aceasta)deoarece ultima luna este obligat sa o ia tatal.pe 22 iulie 2017 împlinește copilul 2 ani.nu mă reîntorc la locul de munca deoarece nu am cu cine lasă copuii.
Am aflat ca sunt însărcinată.voi mai avea dreptul peste 8 luni când voi naște iar de indemnizație ținând cont ca în cele 24 luni de dinainte sa nasc voi avea mai mult de 12 luni în care eu am beneficiat de indemnizație?Este indemnizatia un "venit asimilat salariilor"?Sau unde pot afla legea?nu se spwcifica nicăieri acest lucru deși poți continua dintr-o indemnizație în alta.
Sau as putea sa cer angajatorului sa mă bage în șomaj?Ce mă sfătuiți?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 18 Iunie 2017
Buna ziua,

Conform OUG 111/2010 Art. 2.
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
g) au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului;

In concluzie, perioada in care ati beneficiat de indemnizatie lunara pentru cresterea copilului va fi luata in calcul la stabilirea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului care urmeaza a se naste.

In cazul in care veti beneficia de indemnizatie de somaj, si aceasta va fi luata in calcul la stabilirea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului care urmeaza a se naste.
flori16s50 a scris:

... nu mă reîntorc la locul de munca deoarece nu am cu cine lasă copuii.
Am aflat ca sunt însărcinată.voi mai avea dreptul peste 8 luni când voi naște iar de indemnizație ținând cont ca în cele 24 luni de dinainte sa nasc voi avea mai mult de 12 luni în care eu am beneficiat de indemnizație?....


Veti beneficia de indemnizatie incepand cu data nasterii copilului, in acest caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil Lps ped Lps ped Buna ziua! Va prezint situatia urmatoare: Am lucrat, dupa cum urmeaza: 15 sept. 2015-15 iun. 2016 15 sept. 2016 -16 iun. 2017 Acum voi avea contract tot ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil oana8989 oana8989 buna ziua.daca sunt in somaj,de la 1 iulie cat v-a fi indemnizatia de crestere copil? (vezi toată discuția)
Indemnizație crestere copil julia_mik julia_mik As vrea sa stiu daca raman gravidă si sunt angajată iar la scurt timp dupa după ce anunt firma ca sunt însărcinată imi dau demisia(probleme personale) ... (vezi toată discuția)