avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
LIVE, ACUM ESG în România: Reglementări și implementarea practică a cerințelor de raportare
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retinere permis și întocmire dosar penal!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retinere permis și întocmire dosar penal!

Buna ziua! În data de 08-04-2017 pe strada care locuiesc in orașul Buzău se efectuau săpături in privirea asfaltarii, in fata porții de afla autoturismul meu ce era în curs de înmatriculare cu rar efectuat și toate cele..urmă doar sa mai iau numerele negre. Mașina a fost cu numere de Suedia în momentul respectiv și nu erau valabile..domnii ce de ocupau de asfaltare m-au rugat sa mut mașina în capătul străzii sa se poată executa lucrările în continuare..intr-un final am mutat-o la capătul străzii..acolo am întâlnit un MCV ce m-au sancționat direct fara sa stea la discuții..am i cercat sa le explic că doar am mutat mașina la cererea domnilor de la drumuri..nu au vrut sa înțeleagă și mi-au reținut plăcuțele de înmatriculare și m-au sancționat cu 1400 de lei, cam asta sa întâmplat la acel moment. După aproape 3 luni de atunci m-am trezit că mă căuta la poarta acel polițist care mă sancționase, să mă informeze că trebuie să mă prezint la secția de poliție să predau permisul și că mi sa întocmit dosar penal. Am putut să fac o cerere la directorul de la drumuri prin care sa ateste că la cererea lor am mutat mașina și nu de bunăvoie​. Apreciez orice ajutor din partea dumneavoastră. Va mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intamplator, am experienta oarecum conexa. Ati mentionat un lucru foarte important: ca drumul era inchis circulatiei publice. Va sfatuiesc sa rugati pe cineva de la "santier" sa va indrume si sa obtineti de la ei o copie a autorizatiei de inchidere temporara a circulatiei pe acel sector de drum. Poate nu stiti, dar aceste autorizatii se elibereaza cu avizul..... Politiei Rutiere ! Parerea mea este ca daca ati condus vehiculul inca neinmatriculat, pe un sector de drum inchis circulatiei publice, nu exista niciun temei legal sa fiti sanctionat. Daca insa totusi ati patruns pe drumul public.... e alta discutie.
Codul rutier are doua tipuri de fapte care constituie abateri de la lege.Contraventii si infractiuni , in functie de gravitatea faptei.Circulatia pe drumuri publice fara numere de inmatriculare sau cu numere expirate constituie infractiune si se pedepseste potrivit art. 334 din codul rutier cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda." Art. 334 Punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat
(1) Punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai, neinmatriculat sau neinregistrat, potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda. ".O fapta nu poate fi in acelasi timp si contraventie si infractiune.Politia a gresit cind va amendat pentru contraventie."[ link extern ] ".
Amenda penala se stabileste de procuror nu de politist. Problema este cum dovediti procurorului ca nu ati comis o infractiune fiind nevoit sa mutati masina la cererea celor care reparau drumul.Ce art. din codul rutier a invocat politistul in procesul verbal de amenda ?
Ultima modificare: Vineri, 23 Iunie 2017
Florin Cornea , Consilier juridic
Nu prea înțeleg scrisul din amenda dar din câte înțeleg scrie cam așa: fapta săvârșită este prevăzută de art. 80 din 5, art. 54/16 și sancționată de art. 850 din 9 și am obținut o foaie de la cei de la drumuri in care scrie așa: ,,către Domnul Pârvu Marian din municipiul Buzău strada viilor nr 16A- urmare a solicitării dumneavoastră din data de 22-06-2017, Societatea comercială Urbis serv srl va transmite că la data de 08-04-2017 s-au efectuat lucrări pe strada Viilor din municipiul Buzău, care au presupus săpătură și așternere piatra sparta, fiind necesar că tronsonul străzii cuprins între 0-500m Horticolei-Rahovei (strada mea de afla intre cele doua) să fie eliberat de autovehiculele riveranilor.
Foaia este semnată și stampilata de directorul firmei și de către șeful de secție drumuri
Problema este ca plingerea impotriva procesului verbal de contraventie trebuia facuta si motivata in termen 15 zile de la data inminarii procesului verbal contraventional." Completul ÎCCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a admis sesizarea privind pronunţarea unei hotărâri prealabile. Fără mai relua, aici, raţionamentele prezentate, iată soluţia pronunţată:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 31 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei trebuie şi motivată în termenul de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie, fiind supusă procedurii de regularizare a cererii de chemare în judecată prevăzută de art. 200 din Codul de procedură civilă.".Pentru dosarul penal duceti dovada la procuror insotita de copie dupa procesul verbal ca sa nu mai aplice si amenda administrativa cind veti primi citatie.Sub aspect penal nu veti avea probleme fiindca procurorul va intelege situatia iar fapta nu intruneste unul din elementele constitutive pentru a constitui infractiune.

Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iunie 2017
Florin Cornea , Consilier juridic
Va mulțumesc mult de sfaturile oferite! Sper sa trec cu bine peste asta...am doar 23 de ani, sunt un om simplu..nu m-am mai lovit de astfel de necazuri sa știu măcar cu să mă apăr...și nu dispun de banii necesari încât să-mi permit un avocat...jobul care îl aveam l-am pierdut odată cu reținerea permisului..eu fiind curier..tot venitul care îl am acum este de 200 de lei lunar alocația copilului meu de numai 9 luni...deci nu am o situație prea buna...încă odată vă mulțumesc de sprijinul oferit!

Alte discuții în legătură

Conducerea unui autovehicul cu numere provizorii expirate visan_veve visan_veve In ziua de 13 am condus autoturismul personal neverificad termenul la care autorizatia de circulatie expira,iar in momentul opririi de catre agentul de politie ... (vezi toată discuția)
Mi s-au retinut permisul si placutele Ionutlivezeanu1 Ionutlivezeanu1 Am fost oprit de un radar mi sa facut un proces verbal de contravenție iar dupa aceea fără să scrie nimic in procesul verbal mi sa u retinut certificatul ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis conducere Monica@yahoo Monica@yahoo Ia fost suspendat permisul de conducere fiului meu pentru condus mașina cu nr roșii expirate este posibil? (vezi toată discuția)