avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parasire domiciliu conjugal in strainatate, cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parasire domiciliu conjugal in strainatate, cu minor

Buna ziua,

Locuiesc de 5 ani cu sotia in Germania si avem un copil de 4 ani, nascut si crescut aici. Copilul isi petrece 80% din timp cu mine, sotia fiind preocupata de persoana ei. Eu il duc la gradinita, eu il iau, eu imi petrec timpul cu el, il educ, ii gatesc, tot ce tine de un copil.

Sotia il baga in seama seara, inainte de culcare, cand copilul este pregatit de somn.

In rest, e preocupata de oglinda si discutii cu prietenele.

Nu face curat, nu gateste, bea aproape zilnic, mereu e nemultumita pentru ca nu se distreaza suficient.

De cand s-a nascut copilul, ea a vorbit in romana si eu in germana. Avand in vedere ca nu prea petrece timp cu el, copilul nu vorbeste romana, doar intelege cate ceva si raspunde in germana.

Eu sunt femeie de servici in casa, bucatar, babysitter,... Culmea este ca tot ea e nemultumita.

Sa nu mai spun ca in weekend doarme pana la 12 si e instare sa iasa din casa la ora 15, 16. Iar daca fac ceva singur cu copilul, se everveaza si imi spune ca trebuie sa astept pana e ea gata, ca sa iesim din casa. Nu pot sa tin copilul 8 ore in casa, pana se decide mama lui sa iasa afara.

Copilul este innebunit dupa mine. Daca este acasa cu bunica si venim amandoi acasa, o ignora total. trece pe langa ea si vine la mine. Si acasa, cand sunt eu, nu lasa pe nimeni sa il imbrace, spele,... Doar tata. Suntem conectati 100%.

De cate ori ii spun ceva sotiei, ma ameninta ca imi ia copilul si pleaca in Romania.

De curand am vazut-o intr-un restaurant cu un alt barbat, in timp ce ea trebuia sa fie la un curs. Am vrut sa-i fac o surpriza si sa merg sa o iau. I-am scris pe Whatsapp ca merg sa o iau si mi-a zis sa nu merg, pt ca o aduce un coleg de munca acasa (nu cel cu care era in restaurant). Am intrebat-o unde e si mi-a zis ca e la toaleta si ca se intoarce inapoi la curs. De fapt, a iesit la jumatatea cusrului si de o ora si jumatate era in restaurant cu respectivul.

Eu eram langa ei, da nu m-a vazut. Desi nu cred ca ar avea ceva cu el, desi stiu ca il place (am mai avut discutii din cauza lui), dar m-a deranjat ca m-a mintit.

Eu acasa cu copilul si ea la restaurant cu altul.

Evident ca ne-am certat. Culmea e ca nu era deloc deranjata ca m-a mintit pe mine si ca m-a pus intr-o situatie extrem de jenanta. Era deranjata ca l-am suparat pe amicul ei si ce o sa creada el acum despre ea.

Avand in vedere ca nu are grija de casa, de copil si nu vrea decat sa se distreze si sa bea, i-am zis ca vreau sa divortez. Evident, a fost de acord pentru ca vrea sa fie libera, dar mi-a zis ca imi ia copilul.

Ea traieste doar pentru ea, eu traiesc doar pentru copil.

Acum apare si reala problema a mea. Ce pot sa fac pentru a o impiedica sa plece cu copilul in Romania fara acordul meu?

Din 2017 legea permite sa intre un parinte in Romania si fara procura de la celalalt. Nu stiu insa daca permite acest lucru pentru copiii cu rezidenta in Romania, care au fost in vacanta, sau si pentru cei care au resedinta in afara tarii.

Ma pot trezi intr-o zi ca nu mai sunt acasa si ca au plecat in Romania. Sau ca mergem in Romania in vacanta si nu se mai intoarce. Oricum ar fi, nu vreau sa treaca copilul printr-o astfel de situatie neplacuta.

Se considera acest lucru rapire?

Ar trebui sa mergem in concediu in Romania peste 3 luni si imi e si frica sa merg. Mi-a zis ca o sa ma intorc singur.

As vrea sa depun actele de divort si sa cer custodia, desi un tata are sanse minime sa o obtina, dar pana o sa se pronunte o decizie judecatoreasca, as vrea sa ramana copilul acasa, in Germania, indiferent de ce decide sotia sa faca.

Exista vreo posibilitate legala sa nu poata pleca cu copilul pana se fa finaliza divortul?

Locuim impreuna, castigam bine, avem o viata relativ frumoasa. Mai mult de atat nu stiu ce sa fac pentru a fi sotia multumita.

Dar se pare ca singura solutie este divortul. I-am propus sa mai inchiriem un apartament si sa ne separam, iar copilul sa locuiasca cand la mine cand la ea. Dar nu vrea. Pentru ca o sa trebuiasca sa aibe grija de el. Ea vrea sa locuim impreuna, eu sa fac tot si ea sa-si traiasca viata.

A zis ca daca nu mai stam impreuna, pleaca in Romania iar acolo gaseste ea pe cineva sa se ocupe de copil (bunicii, fratele, ...), cat sta ea prin baruri.

Vreau doar sa ma pot bucura de copil atat timp cat legea permite.

Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat.

Va multumesc.

Cu respect,
Andrei
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 12:24, 26 Iunie 2017
Dacă tot locuiți în Germania, ar fi mai avantajos pentru dvs să apelați la justiția de acolo, în privința copilului.
Sfătuiți-vă cu un avocat de acolo și divorțați acolo.
În privința minorului, instanța competentă să se pronunțe este cea de la domiciliul unde locuiește copilul în prezent.
Va multumesc pentru sfat.

Costurile unui divort aici sunt foarte mari comparativ cu Romania. Peste 10.000 Euro.

Un an ne obliga sa stam separati. In plus, in Germania chiar sunt sanse minime ca un tata sa primeasca custodia copilului.

Cred ca sanse mai mari as avea in Romania.
Daca soții si minorul locuiesc în Germania va fi competenta instanța germană.

Ca sa divorțat în România trebuie să va înțelegeți.
Daca va înțelegeți si aveti avocați nu trebuie să veniți în țară.
Ultima modificare: Vineri, 23 Iunie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În România nu aveți dreptul să vă judecați pe măsuri privitoare la copil, decât dacă vă mutați cu domiciliul minorului aici.
Autoritatea părintească(custodia) se exercită în comun de ambii părinți la fel ca în Germania.
După divorț instanțele din România stabilesc domiciliul minorului la mamă ca regulă generală.
Chiar dacă divorțați amiabil în România, pentru copil va fi competență doar instanța germană.
eu sunt de parere ca puteti divorta in Romania.e mai avantajos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, custodie copil Paraschiv12 Paraschiv12 Buna ziua , doresc sa ma informeze un avocat/a daca pot avea vreo sansa in cazul meu. Sotia mea a depus actele de divort din motivul \"geloziei\" ea lucrand la ... (vezi toată discuția)
Divorț ContSters469444 ContSters469444 Nici nu știu cu ce sa incep Am cea mai nefericită căsătorie la nici 26 de ani alaturi de cel mai indiferent soț împreună avem 1 fetiță .! Doresc ... (vezi toată discuția)
Copil minor andreibanu1985 andreibanu1985 vreau sa aduc copilu minor in germania precizez ca mama si copilu au stat 6 luni au acte aici si a mers acasa si acum nu mai vrea sa vina.credeti ca am sanse ... (vezi toată discuția)