avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Avans dat fara chitanta si fuga muncitori = ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Avans dat fara chitanta si fuga muncitori = inselaciune sau litigiu civil

Buna ziua,
Am inteles ca nu suntem singurii in situatia asta, dar prostia se plateste.

Vreau sa va intreb daca poate fi considerata infractiune de inselaciune situatia in care mai multi locatari ai unui bloc, in cursul lucrarilor de reabilitare, au dat avans firmei de termopane pentru anumite lucrari suplimentare la cerere (geamuri, plase etc.) , iar muncitorii nu au mai aparut nici cu chitanta solicitata si nici cu materialele sau lucrarile?

Deci nu exista acte doveditoare ca s-a dat respectivul avans, iar cel mai probabil firma respectiva ii avea pe angajati la negru, caci la RC figureaza doar cu 2 angajati. Numele firmei, al administratorului si al muncitorului respectiv ne sunt cunoscute.

Sectia de politie si-a declinat competenta spunand ca nu au pentru ce inregistra reclamatie si ca trebuie apelat la un avocat, pe civil.

Asadar, prostia de a nu cere chitanta la un avans pentru lucrari, atrage dupa sine exonerarea de raspundere penala pentru orice fapta de inselaciune?

Multumesc,

Cel mai recent răspuns: Lyvyoo , utilizator 12:23, 13 Iulie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt mai multe aspecte de analizat.
Depinde cui si în ce condiții s-a platit.
Fără o analiza juridică judicioasă făcută de avocat nu e clar ce este de facut.

Poliția nu are chef de asa ceva.
Probabil ca în 2-3 minute nici nu aveau cum să inteleaga despre ce este vorba si în 2-3 minute chiar nu se poate intelege clar...
O plângere penală va costa cu siguranta mai puțin decât un proces civil chiar si daca ati angaja avocat.
Lyvyoo a scris:

==========================more text here===============================
Asadar, prostia de a nu cere chitanta la un avans pentru lucrari, atrage dupa sine exonerarea de raspundere penala pentru orice fapta de inselaciune?

Multumesc,

Vi s-au dat mai multe solutii deja. Nimenea insa nu v-a preczat faptul ca, pe langa fapta penala a smecherilor, va inscrieti si dvs. la capitolul "complicitate la evaziune fiscala"; nu tine sa faci pe prostul cand calci legea pentru a obtine un avantaj. Sigur, fapta dvs, este mai putin grava decat a lor, deci ei o vor lua pe spinare mai tare.

Dar stiu un banc cu unul, roman mioritic care, fiindu-i indeplinite 3 dorinti, si care orice cerea, vecinul primea dublu, a treia oara a cerut sa-i plesneasca un ochi.

Deci decideti.
Daca persoana careia i-ati dat banii a actionat fara acordul firmei si ati fost indusi in eroare, puteti sa depuneti plangere penala ptr. savarsirea infractiunii de inselaciune.
Daca intelegerea a fost cu firma, posibil sa fie catalogat ca un litigiu civil.
Multumesc tuturor pentru comentarii. Avand in vedere ca e un subiect "la moda" sigur le vor fi folositoare si altora.

Practic, aflandu-ne cel mai probabil in situatia din citatul de mai jos:

Daca persoana careia i-ati dat banii a actionat fara acordul firmei si ati fost indusi in eroare, puteti sa depuneti plangere penala ptr. savarsirea infractiunii de inselaciune.

....Va fi destul de greu sa alergam dupa recuperarea a 100-250 lei / de persoana, cu reclamatie individuala din partea fiecarui locatar in cauza, impotriva unui muncitor angajat la negru, de pe undeva din judetul Prahova, a carui nume nu il stim... Firma era mai usor identificabila.

Si de ce nu, e de luat in considerare si comentariul in care se spunea ca prostia de a nu cere chitanta la un avans reprezinta o incurajare pentru munca la negru, ceea ce e corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor la o plangere de inselaciune Gabriela0101. Gabriela0101. Buna ziua! Am primit o instiintare de la Iasi cum ca as fi citata ca martor (nici nu stiu exact la ce, ori plangere ori proces pt inselaciune) , nici nu stiu ... (vezi toată discuția)
Bani achitati cu chitanta de mana pentru lucrari neexecutate tarabostes tarabostes Va rog sa ma sfatuiti in ce mod de pot recupera niste bani platiti pentru lucrari de amenajare unei persoane care nu si-a onorat promisiunea si nici banii nu ... (vezi toată discuția)
Inselaciune demir_crina demir_crina buna ziua! am inceput constructia unei case si am facut contract cu o firma de constructii carora le-am dat un avans de 4000 euro, dar care nici in ziua de ... (vezi toată discuția)