avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz și amenințări cu darea în ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz și amenințări cu darea în judecată pe motiv de încălcare a confidențialității

Buna seara. Îmi cer scuze pt deranj. Mă confrunt cu o situație cel puțin bizară . Am lucrat undeva cu contract individual de munca pe 8 ore, normă întreagă. Ulterior mi-am dat demisia când am aflat că nu mi de plăteau dările la stat conform contractului. Adică eu aveam plătite doar 2 ore, un sfert de normă deși acasă și la munca eu am semnat un contract pe normă întreagă. Am refuzat să stau în preaviz pentru că, conform art 81, al 7 din codul muncii nu este necesar preavizul daca nu mi sa.a respectat contractul. Problema este că deși mi s-au înregistrat demisia eu i-am explicat verbal șefei că nu stau în preaviz din cauza asta, nu am motivat în demisie fiindcă știu că nu este obligatoriu. Inițial mi-a semnat demisia și dat nr de înregistrare iar apoi mi-a trimis convocare acasă în care scrie că nu mi accepta de fapt demisia și că vor să mă prezint in cel mai scurt timp(fara oră și data) la munca altfel întrunesc comisia de disciplină. Ulterior mi s-au spus că de fapt au vorbit cu un avocat și că vor să mă dea în judecată pentru că am spus celorlalți angajați motivele plecării mele, dar și altor persoane din afara instituției, pt că știu ei că am spus eu că nu mi-au plătit dările la stat și pentru că au informații că eu as lucra la o firma concurenta. Eu nu lucrez la o firma concurenta...și chiar daca ar fi să mă angajez la firma despre care vorbește ar fi contract de colaborare pe drepturi de autor, deci nu se pune problema . Au ce să facă? Eu am acasă hârtiile care dovedesc că am avut motive sa nu stau în preaviz plus că nu lucrez in alta parte chiar dacă așa spun ei că m-au văzut, și cele despre care spun ei cum că am in cat confidențialitatea ...pai am spus motivele mele...nimic legat de firma...ce să fac?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:19, 24 Iunie 2017
La art.40 alin.2 C.mun.(lit.f) printre obligatiile angajatorului se afla, si faptul ca , acesta trebuie sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;

Daca aceasta obligatie nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

Intr-adevar, Codul Muncii nu prevede obligativitatea de a se motiva demisia ... insa, in opinia mea, in situatia invocarii art.81 alin.7 C.mun., salariatul ar trebui sa-si motiveze demisie pe obligatia neindeplinita de catre angajator.

Aveti dovada ca nu au platit contributiile?
Da. Am toate adeverințele scoase la de casa de pensii și ANAF. Le.am trimis că răspuns la convocare o notificare prin care a le explic că plecarea mea și demisia mea e in baza articolului 81 alineatul 7. Cum ramâne cu ce spun ei despre confidențialitate?
Clauza de confidenţialitate presupune ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, partile să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.

Restul , ce se invoca, nu are legatura cu confidentialitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, lucrez de 3 ani in comerț, si as dori sa mi dau ... diana23ingrid diana23ingrid Bună ziua, lucrez de 3 ani la aceasta firma in comerț, si as dori sa mi dau demisia deoarece mi se fac reclamații nefondate la locul de munca despre ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca adipetrisor adipetrisor Lucrez la o firma unde a crescut volumul de munca si a scazut salariul.Inainte sa plec as dori sa iau concediul dar nu vor sa mi-l dea.Va intreb daca pot ... (vezi toată discuția)
Preaviz Daniel-Constantin Daniel-Constantin Bună seara, momentan eu lucrez ca barman de la 9-00, dar un contractul de munca figureze ca la 8h. Cum as putea sa îmi dau demisia fără a sta în preaviz ... (vezi toată discuția)