avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Intrebare: Dovada privind îndeplinirea condiţiilor ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Intrebare: Dovada privind îndeplinirea condiţiilor de fond cerute de legea naţională a cetăţeanului străin, pentru încheierea căsătoriei în românia

Buna ziua,

As dori sa va intreb ceva in legatura cu casatoria cu un cetatean strain in Romania.

De la primarie, am primit o lista de documente printre care urmatorul punct:
"Dovada privind îndeplinirea condiţiilor de fond cerute de legea naţională a cetăţeanului străin, pentru încheierea căsătoriei în românia:
a) document eliberat sau autentificat de misiunile diplomatice sau oficiile consulare acreditate în România din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile de fond, cerute de legea lor naţională, pentru încheierea căsătoriei;
b) documente justificative eliberate de autorităţile competente ale statului de cetăţenie, datate recent-maxim 3 luni de la emitere, sau cu termen de valabilitate, pentru cetăţenii statelor cu care România a încheiat tratate, convenţii sau acorduri de asistenţă juridică în materie de stare civilă ori dreptul
familiei şi cetăţenii statelor care nu au misiune diplomatică sau oficiu consular acreditat în România sau a căror ambasadă nu eliberează astfel de dovezi;
c) declaraţia dată pe propria răspundere, autentificată de un notar public, din care să rezulte că viitorul soţ, cetăţean străin sau apatrid, nu este căsătorit şi îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională pentru încheierea căsătoriei în România, "

De la primarie mi s-a spus ca sunt necesare documentele de la punctele a) si c), dar persoana cu care am vorbit nu parea 100% sigura.
De aceea as dori sa ma consult cu dumneavoastra si sa imi spuneti daca asa este sau este suficient doar unul din cele 2 documente[ a sau c], pentru ca punctul b) nu se aplica, unul dintre viitorii soti fiind cetatean al Marii Britanii.

Va multumesc anticipat,
Julia Gaspar
Cel mai recent răspuns: directiajulia , utilizator 21:15, 25 Iunie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Teoretic trebuie doar documentul prevazut la litera a. Practic, il dati si pe cel de la lit. c, deoarece trebuie sa declarati si daca ati incheiat sau nu o conventie matrimoniala cu privire la bunuri, daca ati mai fost casatorit, daca intelegeti limba romana, etc.
Multumesc pentru raspuns.

Seara placuta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie Sabau Margareta Sabau Margareta Ea cetatean roman divortat se poate casatori cu cetatean israelian, necasatorit ,care si-a pierdut cetatenia romana plecind pe vremea comunismului in statul ... (vezi toată discuția)
Casatorie mary1905 mary1905 Buna am o intrbare: sint moldoveanca din R. Moldova si vreau sa ma casatoesc cu cetatean al Rominiei,cine stie ce acte si care e procedura de a depune ... (vezi toată discuția)
Documente casatorie P.Cristi P.Cristi Buna ziua Cine stie ce documente sunt necesare pentru casatorie in Romania intre un cetatean roman si unul brazilian. Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)