avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... II indemnizatie crestere copii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

II indemnizatie crestere copii

Buna ziua! M-ar interesa sa aflu raspunsul la urmatoarele intrebari:
1. Sunt titular intreprindere individuala, insa nu am optat pentru plata contributiei la pensie. Beneficiez de indemnizatie?
2. Veniturile obtinute sunt relativ mici, asadar ma raportez la pragul minim al indemnizatiei. In cazul sarcinii gemelare, care este suma minima totala pe care o voi primi?
3. Avand in vedere ca nu am achitat cei 0.85% pentru concedii, etc,, asadar nu voi avea concediu pre sau post natal, cand trebuie sa suspend activitatea II? La cat timp dupa nastere?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:46, 30 Iunie 2017
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. Indemnizaţia pentru CCC se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

In situatia in care din calcul reiese o valoare mai mare decat indemnizatia minima - 1233 lei - , veti primi acel cuantum ca si indemnizatie.

In situatia in care din calcul reiese o valoare mai mica decat indemnizatia minima , veti o indemnizatie pentru CCC egala cu cuantumul minim al indemnizatiei (1233 lei).

3. Suspendarea activitatii o puteti face imediat dupa nasterea copilului.
In cazul sarcinii gemelare se va calcula 1233 lei x 2 sau se va primi o valoare mai mica pentru cel de-al doilea copil? Va multumesc pentru raspuns!
Nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Asadar , pentru o sarcina gemelara se va primi : indemnizatie + 1233 lei (85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie lunara gemeni Andreea20171 Andreea20171 Urmeaza sa nasc peste 3 sapt gemeni, aveti idee de ce suma o sa beneficiez pe luna? (Salariu minim pe economie).... Am inteles ca s-a majorat Multumesc! (vezi toată discuția)
Indemnizațiile pentru copiii gemeni GeorgeConstantin09 GeorgeConstantin09 Au dreptul ambii copii la indemnizatie dacă provin d într-o sarcină gemelara? (vezi toată discuția)
Aștept gemeni Ion1421 Ion1421 Aștept gemeni și asi vrea sa știu dacă indemnizația e mai mare de 1200.am 2 ani lucrați cu 8 ore pe zi salariu minim. (vezi toată discuția)