Buna ziua! Mai am niste intrebari:
1. Au fost anuntate 5 pers. ca locul lor de munca a fost desfiintat. Soc. are 96 de salariati. Au primit preaviz de 20 zile lucratoare, aceeasta este concediere indiv. ca nu reprezinta 10%. Una dintre aceste persoane este intretinator de familie. Am voie sa o concediez daca locul ei de munca s-a desfiintat, dar in societate mai sunt si alte pers. care au acceasi functie, dar lucreaza la alte puncte de lucru?
2. Astazi m-au anuntat ca vor mai fi si alte persoane concediate. Pana se face 10% din efectivul societatii vor fi concedieri individuale?
3. In societate avem o familie: sotul este bucatar, are salariul mai mare decat sotia, sotia este ospatar. Sotului i s-a desfiintat locul de munca. Am voie sa il concediez, chiar daca sotia are salariul mai mic decat el?
Multumesc frumos!
Concedierea este colectivă atunci când într-o perioadă de 30 zile calendaristice, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, sunt concediaţi cel puţin 10 salariaţi dacă angajatorul are între 21 şi 99 salariaţi ...
Alineatul 2 al art.68 din Codul Muncii trebuie coroborat cu alineatul 1 al aceluiasi articol ... intrucat la stabilirea numarului de salariati concediati colectiv se va lua in calcul ci acei salariati carora le-au incetat c.i.m. din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 astfel de salariati.