avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Buna ziua
Lucrez cu contract de munca la 6 ore,cu un salariu brut de 1378 și net 1000 lei.In 10 zile de când m-am angajat am efectuat 46 de ore suplimentare.As dori sa știu cum se calculează orele suplimentare și dacă există vreo lege care să specifice nr total de ore suplimentare pe care le poate efectua un angajat și intervalul acestora de timp?
Cel mai recent răspuns: luminita29 , utilizator 15:10, 6 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Persoanele care au contract de munca cu timp partial nu au voie sa facaore suplimentare, asa ca este irelevant ce cereti dumneavoastra.
Nu cer eu ,am fost pusă de angajator sa muncesc atât la acea firma spunandu-mi că mi de vor plăti orele suplimentare.Vreau sa știu care îmi este dreptul pt că atunci acest angajator a făcut o ilegalitate și trebuie să plătească pt ea.
Salariatii incadrati cu timp partial au voie sa efectueze ore suplimentare numai in cazuri de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.

" Angajatorul care remunerează (eventual) aceste ore suplimentare o face pe lângă statul de plată. Dar dacă salariatul va vrea să ceară recompensarea acestor ore pe calea instanței, atunci s-ar putea lovi de refuzul judecătorilor de a recunoaște aceste ore ca altceva decât muncă "la negru". Un exemplu de astfel de decizie este cea pronunțată anul trecut de Tribunalul Dâmbovița într-un litigiu de muncă (și rămasă între timp definitivă la Curtea de Apel Ploiești):

"Relativ la orele suplimentare prestate de reclamant, tribunalul constată din cuprinsul registrelor depuse atât de către reclamant cât și de către pârâtă (condica de prezență, registrele de pază întocmite de firma ce asigură paza la locul de muncă, registrul de serviciu), coroborat cu expertiza contabilă întocmită în cauză, că O.M.A. a prestat sistematic activitate peste programul normal de lucru însă nu este îndreptățit la plata contravalorii lor ca urmare a normei imperative înscrisă în art. 105 alin. (1) lit. c) Codul muncii, corespunzător căruia contractul individual de muncă cu timp parțial cuprinde printre altele interdicția de a efectua ore suplimentare, cu excepția cazurilor de forță majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor acestora, această prevedere legală fiind inserată în contractul individual de muncă", a reținut instanța de judecată.

În speță, un salariat a contestat în instanță decizia de concediere și a cerut, printre altele, și remunerarea orelor suplimentare efectuate, el fiind angajat pe o normă de două ore/zi și 20 de ore pe lună. Angajatorul a refuzat însă categoric acordarea unor bani în schimbul acelor ore prestate în plus față de program, așa că salariatul a căutat ca instanța să-i recunoască dreptul la acestea. Din păcate, instanța a dat o interpretare categorică Codului muncii, stabilind că fostul salariat nu are dreptul să ceară remunerarea unor ore pe care nu avea voie să le facă, în baza legii și a contractului de muncă încheiat (și în care s-a prevăzut, de asemenea, interdicția de efectuare a acestora)."
www.avocatnet.ro/content/art...
este interzis efectuarea orelor suplimetare pentru cei care au sub 8 ore de munca pe zi.codul muncii prevede asta .
Art. 105 din Codul muncii - legea 53/2003 prevede faptul ca CIM cu timp partial cuprinde, pe langa elementele prevazute la art. 17 alin. (3) si urmatoarele clauze:

1. durata muncii si repartizarea programului de lucru;
2. conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
3. interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forma majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare minor cim part-time Gepetto25 Gepetto25 Buna ziua! Va rog un sfat, doresc sa angajez un minor de 17 ani cu norma de 4 ore si am urmatoarea nelamurire cu privire la prevederile care trebuie sa le ... (vezi toată discuția)
drept contractual geany828 geany828 sunt angajat cu o norma de 4 h ,la un fast food nu am calificare,cu toate acestea lucrez SAPTAMNAL 56 DE ORE IN INTERVALUL ORAR 16- 1H DIMINEATA IAR IN ... (vezi toată discuția)
Contract partial de 4 ore maritica 1 maritica 1 administratorul indeplineste si functia de vinzator cu 4 ore punctul de lucru va fi intr-un centru comercial as putea sa stau in magazin mai mult pot ... (vezi toată discuția)