Care este diferenta intre certificat de calitate de mostenitor si succesiunea totala? In certificat mostenitorii legali sunt mama careia ii revine 1/4 din masa succesorala conform art.972, si celor 3 fiice le revine la fiecare 1/4 din masa succesorala conform art.975 din codul civil.Mentionez ca in acest certificat de nu s-au metionat bunurile mobile si imobile. Poate fi acest certificat de calitatea de mostenitor atacat in instanta de una din fiice, desi au semnat toti mostenitorii?
Mama poate sa vanda cota ce i-a revenit uneia din surori fara acordul celorlalte?
buna ziua,
Certificatul de calitate de mostenitor arata ca s-a acceptat mostenirea, cine sunt mostenitorii si cotele lor.
Acest act nu a facut transferul de proprietate.
Dezbaterea succesiunii face transferul de proprietate de la defunct la mostenitori.
Daca cei 4 mostenitori nu sunt multumiti de cele inscrise in certificatul de calitate mostenitor poate sa arate acest lucru la momentul dezbaterii succesiunii.
In baza aceluiasi certificat se poate incepe dezbaterea succesiunii in instanta daca cei 4 nu se inteleg.
Tot acest certificat de calitate face ca la dezbaterea succesiunii dupa mai mult de un an sa nu se poata pune problema neacceptarii succesiunii tacit de atre una din parti, acceptarea fiind expresa.
Certificatul de calitate de moștenitor atesta faptul ca succesorii au acceptat moștenirea si li s-au stabilit implicit și cotele părți care li se cuvin din moștenire. Următorul pas va fi dezbaterea succesiunii.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
1. Care ar fi motivul "atacului"?
2. Certificatul de calitate atesta, cum ii spune si denumirea, doar calitatea de mostenitor si cotele ce revin fiecaruia.
In cuprinsul lui nu sunt mentionate bunurile si ca atare, nu este act de proprietate.
Deci pentru vanzare va trebui dezbatuta succesiunea si obtinut un certificat de mostenitor.
In viziunea mea, certificatul de calitate de mostenitor este un document absolut inutil.
Succesibilii parcurg cam 80% din procedura succesorala, cheluiesc niste bani pentru un document care nu le foloseste in caz ca vor sa dispuna de bunuri. Mai bine se dezbate succesiunea direct.
Succesiune
monicaa18
am primit certificat de calitate de mostenitor =mama si cele 3 fiice doresc sa stiu daca mai suntem chemate la doamna notar iar daca nu ce demersuri trebuie ... (vezi toată discuția)