avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua! Bunicii soțului, căsătoriți de peste 30 de ani, ea pensionata civil, el din armata. El a decedat anul trecut la sf lunii nov si in câteva zile am depus dosar pt pensie de urmas pt bunica. La sf lunii ian a venit decizia, iar in feb am depus cerea pt suspendarea pensiei ei. Menționez ca am vrut sa o suspendam mai devreme însă am fost refuzați de la ghișeul casei de pensii pe motiv ca acest lucru se poate doar după ce vine decizia pt pensia de urmas. Bunica a primit prima pensie de urmas pt luna Martie, însă nimic din urma, noi citind in lege ca intra in vigoare si se plătește de la data de 1 a lunii următoare lunii decesului susținătorului, in cazul in care ambii sunt pensionari si depui cererea in 30 de zile de la deces; deci in cazul nostru de la 1 dec. Am vb tel la pensii mapn si expunându-ne problema ne-au spus ca putem depune o cerere la casa de pensii civile prin care dorim sa înapoiem pensia bunicii si S-o o primim pe cea de urmas pt cele 3 luni, însă am fost refuzați de cei din urma pe motiv ca bunica a avut pensie si nu se poate retroactiv... Eu nu înțeleg, am urmat procedura legală, este o interpretare greșita a legii?? Diferența dintre cele 2 pensii este una mare. Putem face ceva pt lunile dec-feb? M-a gândeam sa mergem in audiența dar as vrea un sfat avizat. Mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: IoanaAx , utilizator 14:49, 13 Iulie 2017
Cu ce data a fost acordata pensia de urmas de la MAPN?
Pe decizie scrie ca intra in vigoare de la 1 dec 2016 si ca se acorda de la : si e un spațiu punctat lăsat necompletat.
In aceste conditii ar trebui ca urmasa sa solicita Casei de Pensii suspendarea dosarului propriu cu aceeasi data. Face-ti o cerere, anexati copie a deciziei Mapn si depuneti oficial(eventual prin posta cu confirmare de primire.)Daca va fi necesar mergeti in audienta la director. Ar trebui sa se emita o decizie de suspendare si debit pt.perioada 01.12-28.02. Cu decizia de suspendare (cu data de 01.12) veti solicita casei de pensii MAPN plata restantelor. Eu zic ca veti gasi intelegere pt. ca nimeni nu are de pierdut sau de castigat din aceasta situatie(ma refer la salariatii CJP.).
Mulțumesc mult pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere de la pensie anticipata la pensie de urmas militara krys_xndr krys_xndr Am implinit varsta de pensionare si vreau sa depun dosarul pentru pensia de urmas MAPN. Va rog sa-mi spuneti daca la dosar trebuie sa anexesz si copia dupa ... (vezi toată discuția)
Decizie de pensie emisa cu incalcarea dispozitiilor hotararii judecatoresti Filimon Mircea Filimon Mircea Am depus cerere de pensionare anticipata in Feb 2009, dar am continuat sa lucrez si sa platesc CAS, intrucit Casa Judeteana de Pensii mi-a respins cererea pe ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas anders anders In luna martie 2011, in urma decesului sotului - cadru militar, sotia a depus cerere pentru pensia de urmas pentru ea si copilul minor - 16 ani. Pana la ... (vezi toată discuția)