avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

In luna martie 2011, in urma decesului sotului - cadru militar, sotia a depus cerere pentru pensia de urmas pentru ea si copilul minor - 16 ani. Pana la aceasta data nu a primit nici un raspuns. Este valabila prevederea conform careia ar fi trebuit sa primeasca un raspuns in 30 de zile? Ar putea fi notificati si ulterior trasi la raspundere?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: crisjila , utilizator 19:39, 25 August 2011
Procedura a ramas valabila insa datorita volumului mare de munca se intirtzie, oricum o sa primiti pensiile incepind cu luna aprilie 2011 daca indepliniti conditiile, cit priveste tragerea la raspundere nu vad cum v-ar avantaja
Pai sa vedem....sotia supravietuitoare are o pensie de 300 ron si un copil minor in intretinere...Si cam cand aflam daca indeplineste conditiile? Tragere la raspundere era cel mai politicos mod de a exprima ce ar trebui sa li se intample. Faptul ca volumul de munca este mare nu este o scuza. In fine, nu are sens sa pornim aici o dezbatere pe tema "a cui este vina". Va multumesc pentru raspuns.
Revin cu continuarea, poate mai este cineva in aceeasi situatie si prin urmare interesat.
Referitor la locatie si program:
- Am ajuns la Casa de Pensii de pe langa MAPN (una singura pentru toata tara), Drumul Taberei nr. 7 - 9.
- Programul pentru audiente referitoare la dosarele cu pensii de urmas pentru cei din tara NU este cel de pe site-ul institutiei, adica in fiecare zi de la 08:00 la 16:00! La telefoane nu raspunde decat centrala, orice interior ai cere suna ocupat. Programul pentru audiente este, pentru toata lumea, indiferent de oras: LUNI si JOI intre orele 13:00 si 15:00.
- La intrare se face o lista in ordinea sosirii. Am ajuns la ora 13:00, am fost numarul 37 pe lista. Am asteptat aprox. doua ore sa imi vina randul. Persoanele care primesc in audiente (doua) stau si dupa ora 15:00, in principiu programul se termina cand se termina toata lumea de pe lista.
Referitor la problema in cauza:
- Avand in vedere faptul ca Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, intrat n vigoare ncepnd cu 1 ianuarie 2011, prevede c admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emis de casa teritorial de pensii, iar sistemul informatic pentru emitere a deciziilor INCA NU ESTE GATA si citez "NU STIM SA VA SPUNEM CAND VA FI GATA" NU SE POT EMITE DECIZII!

Cumva spre rezolvarea acestei probleme se emit niste referate (nu am vazut nici unul, doar mi s-a comunicat verbal acest lucru) in baza carora se vor primi pensiile "estimate", urmad ca in momentul emiterii deciziei de pensie sa se regularizeze sumele in cauza.

Trebuie sa va mai spun ca aceasta solutie am aflat-o cu stricta referire la pensiile urmasilor cadrelor militare, deci nu stiu daca se aplica si pentru alte categorii de pensii.


Ca rezultat, am primit promisiunea, din nou verbala, ca in aceeasi zi, 18 august, se va intocmi referatul si pana la sfarsitul lunii septembrie urmasii in cauza isi vor primi drepturile banesti (estimativ calculate?!).
Mai mentionez ca sunt convinsa ca daca nu am fi batut drumul pana acolo sa aflam care este situatia, probabil ca nu s-ar fi intocmit nici un referat ci ar fi trebuit sa asteptam decizia.

In speranta ca informatiile de mai sus pot fi de ajutor si altora, am sa revin ulterior cu desfasurarea evenimentelor.
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
anders, utilizator
Eu am primit decizia de pensionare pentru 2 copii de 1 respectiv 3 ani, abia dupa 4 luni. Ca sa nu spun cat mi-a luat sa fac dosarul..#-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas IoanaAx IoanaAx Buna ziua! Bunicii soțului, căsătoriți de peste 30 de ani, ea pensionata civil, el din armata. El a decedat anul trecut la sf lunii nov si in câteva zile ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de pensia de urmas andiandi andiandi Buna ziua, numele meu esti Andi. As dorii sa stiu daca ma puteti ajuta si pe mine cu niste raspunsuri, bunicul meu a decedat in urma cu 8 luni , iar apoi ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie-salariu pemarian pemarian La un an dupa pensionare in anul 2010 am avut posibilitatea sa lucrez pe o perioada determinata in sistemul bugetar, trebuind astfel sa renunt la pensie ... (vezi toată discuția)