avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Copil de cadru militar declarat NEADMIS la liceul ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Copil de cadru militar declarat NEADMIS la liceul militar, după etapa de departajare a mediilor finale a candidaţiolor declaraţi admişi la celelalte etape printre.

Bună seara.
Am o problemă puţin mai complicată cred... şi anume:
Anul trecut, fiul meu, copil de cadru militar în activitate, s-a decis să se pregătească intens, pentru admiterea într-un liceu militar, deoarece anul acesta trebuia să se gândească la ce liceu va da. Astfel, s-a gândit el, că o carieră militară i s-ar potrivi ca o mănuşă. Tatăl lui fiind cadru militar, i-a spus şi despre avantajele unei cariere militare, dar mai ales, despre dezavantajele unui job în armată. Cu toate acestea, copilul îşi doreşte şi mai mult, să îmbrace haina militară cândva.
Bun... am trecut de probele fizice, de testul psihologic, de interviu şi de testul grilă de la liceul militar, a fost declarat ADMIS şi am aşteptat liniştiţi, etapa de departajare, după mediile finale ce le-au obţinut candidaţii, la Evaluarea Naţională. Dar, cum fiecare Colegiu Militar nu are decât 120 de locuri, în cazul liceului la care copilul meu a candidat pentru un loc, nu a avut decât 118 locuri, copilul meu nu s-a încadrat cu media finală, deoarece au fost alţi elevi cu medii mai mari decât a lui, care au intrat. Problema este că la alt Colegiu Militar, s-a intrat cu ultima medie de 8,02. Deci, cu mult mai mică decât media fiului meu.
Am sunat azi la secretariatul acelui Colegiu unde s-a intrat şi cu media 8,02 şi am întrebat dacă se poate transfera fiul meu acolo de la un liceu civil, dacă are o medie mai mare decât ultima medie de admitere din acel liceu şi mi s-a spus că NU. #-o#-o#-o
Apoi, am dat un search pe domnul google şi am găsit acest articol de lege, din legea educaţiei: "Art. 157. —
(2) Copiii cadrelor militare în activitate, ai militarilor angajaţi pe bază de contract, ai funcţionarilor publici cu statut special, în timpul sau din cauza serviciului militar, se pot transfera la cerere, din unităţile de învăţământ din reţeaua ministerului în unităţile de învăţământ liceal şi postliceal din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, dacă îndeplinesc criteriile de recrutare şi au fost declaraţi admişi la probele de selecţie, în baza dosarului de candidat, conform reglementărilor specifice ale acestor unităţi." :O
Acum nu mai înţeleg nimic. Pentru cine este această lege dacă nu pentru copiii aflaţi în situaţia copilului meu?:O
Poate mă lămureşte şi pe mine un avocat sau o persoană juridică care cunoaşte mai bine această lege...!
Menţionez că fiul meu este foarte dezamăgit şi nu vrea să pună punct aici dorinţei lui. Vrea ca anul viitor, să-şi mai joace încă o dată cartea la "loteria viitorului lui job". Dar, i-am tot spus... ce sens ar mai avea?!:((:((:(( Să piardă un an pe care să-l rescrie iar?!:((
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iulie 2017
ContSters160566, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 08:36, 6 Iulie 2017
Din cate inteleg fiul dvs a sustinut testele la un liceu militar si nu la unul din sistemul civil. Daca ar fi fost admis la un liceu civil ar fi putut fi transferat la un liceu militar. Dvs incercati sa il transferati la un alt liceu militar unde media de admitere a fost mai mica.


Pe copilul meu abia l-am înscris la un liceu civil... dar înscrierea la liceele militare se face înaintea înscrierii la liceele civile dacă nu ştiaţi! Se pare că n-aţi înţeles ce am scris...
Recitiţi postarea mea! Copilul meu a terminat clasa a VIII-a abia anul acesta şi a fost declarat ADMIS la toate probele susţinute pentru Colegiul Militar, dar, la departajarea după mediile finale de la terminarea clasei a VIII-a + media la Evaluarea Naţională, fiul meu n-a putut să ocupe unul dintre cele 118 locuri, deoarece s-a intrat doar cu medii foarte mari. Iar fiul meu a avut media de admitere în liceul militar un pic mai mică decât ultima medie admisă.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iulie 2017
ContSters160566, utilizator
Eu cred ca am inteles ce ati postat dar cred ca dvs nu interpretati legea ed cum trebuie.
Dvs ati intrebat la secretariatul celuilalt liceu cu profil militar daca se poate transfera dupa ce a fost admis la toate probele de la primul liceu militar dar nu a fost admis din cauza mediei si a nr de locuri.
Raspunsul a fost negativ intrucat copilul nu era admis inca in invatamantul civil!
Copilul va putea fi transferat la un liceu militar in baza art 157 (2) dupa ce va fi admis in invatamantul civil.
Sunati la secretariatul liceului militar si intrebati in ce conditii poate fi transferat copilul unui cadru militar dintr-un liceu civil intr-unul militar.
Trebuie sa existe in astfel de cazuri criterii de departajare deoarece pot fi mai multi copii de cadre militare care sa indeplineasca criteriile de selectie. In plus si liceele militare probabil au un nr limitat de locuri suplimentare prr astfel de situatii permise de legea edu.
prin "se poate transfera" eu inteleg ca un elev se poate muta, de exemplu, pe parcursul clasei a 9-a de la un liceu "normal" la un liceu militar, daca intruneste conditiile mentionate in art.
Insa, in momentul asta, fiul d-voastra nu poate fi transferat, pentru ca inca nu a inceput clasa a 9-a...deci nu aveti de unde sa il transferati.
Daca am inteles eu gresit, imi asum greseala ;-)



Exact, trebuie admis initial in liceul civil si apoi transferat.
Dar daca exista si alti copii de cadre militare care vor sa se transfere se va face o departajare pe anumite criterii, medie, etc.

Alte discuții în legătură

Reglementare admitere liceu gemeni klaus86 klaus86 As dori sa stiu care este baza legala ca atunci cand avem de-a face cu doi gemeni care dau admitere intr-o institutie de invatamant si doar unul dintre ei ia ... (vezi toată discuția)
Transfer elev de la un liceu la altul veronika77 veronika77 Sunt mama unui adolescent de 17 ani,care in urma cu 3 ani a fost diagnosticat cu leucemie mieloblastica acuta,diagnostic care necesita un transplant,pe care de ... (vezi toată discuția)
Transfer scolar in clasa a 9 pana la sfarsitul sem.1 ContSters223036 ContSters223036 buna ziua vreau sa ma transfer de la liceul in care sunt acum pentru ca nu imi place ce invat(sunt la stiinte ale naturii),colegii se iau mereu de mine sh nu ... (vezi toată discuția)