avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Transfer elev de la un liceu la altul
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Transfer elev de la un liceu la altul

Sunt mama unui adolescent de 17 ani,care in urma cu 3 ani a fost diagnosticat cu leucemie mieloblastica acuta,diagnostic care necesita un transplant,pe care de altfel l-a si facut in nov 2013.In anul 2014,fiul meu s-a intors la scoala si a urmat cursurile clasei a VIII iar in urma examenului de capacitate a intrat la un liceu cu profil economic.Datorita starii precare de sanatate,noi am facut o cerere de transfer la Inspectoratul Judetean de care apartinem,in care solicitam transferul la un alt liceu aflat in vecinatatea casei noastre(liceul la care fiul meu a fost admis se afla la 4 km distanta de casa).Transferul a fost aprobat initial,dupa care ,in urma unor controale de la corpul de control al ministerului s-a anulat.Nemultumiti de aceasta problema ,am facut o sesizare la ministrul invatamantului,iar raspunsul a fost dezamagitor:"Elevii au dreptul sa se transfere de la o unitate la alta,de la o fliera la alta,de la un profil la altul,de la o specializare la alta,in conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP)aprobat prin Ordinul ministrului educatiei nationale nr.5115/2014 si ale Regulamentului de organizare si functionare a unitatii de invatamant la care se face transferul si cu aprobarea Consiliului de administratie al unitatii in care se solicita transferul sau in situatii exceptionale cu aprobarea consiliului de administratie al inspectoratului scolar ,conform art.225,alin 3,lit f".In cadrul aceluiasi raspuns ni se mai aduce la cunostinta faptul ca:"Conform art.223 lit.a) din ROFUIP ,in cadrul invatamantului liceal ,elevii din clasa a IX a invatamantului liceal pot fi transferati si in cursul primului semestru sau inainte de inceperea acestuia ,pe baza avizului comisiei medicale judetene ,cu respectarea conditiei de medie,mentionate anterior."Acest ordin mi se pare a nu fi dus pana la capat ,intrucat vorbeste de acele cazuri speciale,dar in final precizeaza aceeasi conditie ,ca media sa fie cel putin egala cu ultima medie de admitere la liceul respectiv.Care mai sunt acele situatii speciale pentru cazurile medicale ce sunt prevazute in OMECTS 4802 art.54?
Avand acest raspuns al Ministerului ,noi am mers la unitatea liceala la care dorim sa il transferam pe fiul nostru,iar raspunsul acestora a fost deasemenea negativ intrucat media de admitere la liceul respectiv este mai mare decat cea obtinuta de fiul nostru.Inspectoratul Judetean Neamt a retras de pe site chiar si formularele de transfer,drept urmare nu putem face o astfel de cerere,institutia lasand la aprecierea liceelor sa faca aceste transferuri.
O alta institutie la care am apelat este Directia Generala pt protectia copilului si unde am fost sfatuiti sa actionam in judecata Inspectoratul Judetean.Ceea ce am dori sa va intrebam este daca am avea castig de cauza tinand cont de cele relatate mai sus.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: veronika77 , utilizator 16:17, 4 Februarie 2016
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer de la o unitate de invatamant la alta (liceu) emaio emaio Buna ziua. As dori sa stiu care sunt conditiile de transfer de la un liceu la altul, dar si de la un profil la altul. Am o fata in clasa a IX a, la un liceu cu ... (vezi toată discuția)
Transfer Doinita40 Doinita40 Buna ziua. Am doi baieti gemeni care au intrat la licee diferite As putea sa-l transfer pe cel cu media mai mica la liceu unde a intrat cel cu media mai mare . ... (vezi toată discuția)
Un caz special - transfer de la un liceu la altul in primul semestru Leeleee Leeleee buna seara..Ma numesc Elena am 15 anii si de cateva saptamanii am inceput \"viata de liceu\":(...doar k la liceu am unele probleme:-S.. Colegii se feresc de ... (vezi toată discuția)