avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea unui teren cu plata in rate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea unui teren cu plata in rate

Va salut.

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii referitoare la vanzarea unui teren cu plata in rate. Parintii mei au un teren intravilan pe care vor sa il vanda pe bucati. Ei au fost contactati de catre un posibil cumparator facandu-le o oferta : Un avans + plata in rate, pentru una din cele doua bucati de teren, insa parintii mei au ceva dubii in ceea ce priveste acest tip de vanzare-cumparare:

1 - Se poate impune o clauza de genul : sa nu restitui banii in cazul in care cumparatorul plateste avansul iar ulterior se razgandeste?

2 - cumparatorul poate devenii proprietar dupa plata avansului? (parintii mei vor ca acel cumparator sa intre in drepturi doar dupa ce plateste toata suma)

3 - cumparatorul poate gira cu bunuri (imobile si/sau mobile) in cazul in care refuza sa faca plata ratelor sau nu mai are posibilitatea sa le plateasca ?

Parintii mei doresc sa fie acoperiti din punct de vedere legal in cazul in care cumparatorul incearca "fure" acest teren. Ce sfaturi imi puteti da?

Multumesc anticipat si imi cer scuze daca am facut greseli, nu sunt familiarizat cu termenii !
Ultima modificare: Joi, 6 Iulie 2017
hmarius14, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:46, 7 Iulie 2017
Se poate orice daca partile sunt de acord.Puteti face un antecontract in care sa stipulati toate aceste clauze si ca, contractul la notar se va face dupa achitarea integrala a pretului.Intrarea in posesie la data antecontractului.
Ultima modificare: Joi, 6 Iulie 2017
ContSters429609, utilizator
1. Nu. Si de ce ar face un cumparator asa ceva? Sa dea un avans, pentru ca mai apoi sa se razgandeasca?
2. Cumparatorul devine proprietar la data achitarii integrale a pretului. La Carte Funciara se va inscrie privilegiul vanzatorilor asupra restului de pret, astfel incat atunci cand parintii dvs vor primi toti banii, vor trebui sa dea o declaratie la notar ca au primit pretul integral, pentru radierea din Cartea Funciara si intabularea pe numele cumparatorului.
3.Deja vorbim despre un contract de ipoteca. Care este altceva fata de vanzare cumparare.
Presupunand ca nu mai are posibilitatea sa platesca, dar detine alte bunuri, ar putea in acel caz sa incheie cu parintii un act de dare in plata. (pentru stingerea datoriei de..., transmit imobilul X)
Daca parintii dvs sunt suspiciosi si li se pare ca persoana nu e de incredere, cea mai sanatoasa solutie este sa refuze si sa gasessca un cumparator care poate achita intregul pret.
La pct.1 raspunsul este Da. De regula in antecontract se stipuleaza faptul ca, cumparatorul daca se razgandeste pierde avansul dat .Daca vanzatorul se razgandeste si nu mai vinde trebuie sa restituie cumparatorului dublul avansului primit.
Vorbim despre un contract de vanzare cumparare cu plata pretului in rate.
Nu despre un antecontract.
hmarius14 a scris:

Va salut.

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii referitoare la vanzarea unui teren cu plata in rate. Parintii mei au un teren intravilan pe care vor sa il vanda pe bucati. Ei au fost contactati de catre un posibil cumparator facandu-le o oferta : Un avans + plata in rate,

La punctul 1 utilizatorul intreaba de avans , daca poate sa-l pastreze in cazul in care cumparatorul se razgandeste, nu de contract.
Daca cumparatorul da avans trebuie facut un act (precontract) pt suma respectiva, In acel precontract poate trece clauza cu "razgandirea".Asa se face de regula.

Ultima modificare: Joi, 6 Iulie 2017
ContSters429609, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce este mai bine: contract de vânzare-cumpărare în care să se specifice avansul dat și ratele, sau antecontract? Calin Daniela Calin Daniela Ce este mai bine sa inchei un contract de vanzare cump teren in care sa se specifice avansul dat si ratele ce urmeaza a fi date sau un antecontract pt avansul ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare imobil a_l_e_x a_l_e_x buna ziua tuturor, sunt interesat sa cumpar un apartament la un anumit pret pe care in momentul actual nu-l pot achita in totalitate. Astfel, am convenit cu ... (vezi toată discuția)
Vanzator casa problema Robbie0305 Robbie0305 Buna ziua.In urma cu 1 luna am depus demersurile pentru cumpararea unei case prin programul Prima casa .Am semnat un precontract de vanzare cumparare cu ... (vezi toată discuția)