avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare teren intravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare teren intravilan

Buna ziua. Problema sta in felul următor. Tata e decedat din 2008, succesiunea s-a făcut în 2009, suntem cinci frați + mama, stabili du-se o cota parte de 3/20 pentru fiecare copil. Mama de curând a vândut o suprafață de 200 metri pătrați fara să mă anunțe. Știu că ceilalți frați au cedat în favoarea ei. Nu știu dacă s-a făcut ieșirea din indiviziune. Cu ieșire/fără, putea vinde fara acordul meu? Ce pot face in cazul in care a vândut fara semnătura mea? Mulțumesc, aștept un răspuns
Cotele sunt aceleasi de la Cuza. Nu s-a schimbat nimic. Mama 1/4, iar copiii 3/4 (impartit la 5, inseamna 3/20 fiecare). Daca terenul este bunul propriu al mamei.

Daca acel teren a fost dobandit de parinti in timpul casatoriei, cotele de mai sus sunt calculate la jumatatea tatalui.
Deci mama are 1/4 din 1/2 = 1/8 ( + jumatatea ei de drept). Adica raportat la intreg, mama are 5/8.
Iar copiii 3/4 din 1/2 = 3/8 (3/40 fiecare).

Daca s-a dezbatut succesiunea, cine a ramas mostenitor, ramane mostenitor si coproprietar. Nu mai exista "cedare in favoarea", nu va mai puteti razgandi.
Doar daca fratii dvs, fara sa stiti, au facut mamei un contract de donatie pe cotele lor, iar cota mamei s-a marit. Insa chiar si asa, terenul in integralitatea sa nu poate fi vandut fara acordul dvs. Cel mult mama isi poate instraina doar cota, urmand ca acel cumparator sa ramana in indiviziune cu dvs.
Mulțumesc mult de tot pentru răspunsul clar. Da, din câte zicea ea, ceilalți frați urmau să meargă la notar pentru a lăsa partea lor fratelui mai mic, dar mai mult de atât nu mi-a zis. Mulțumesc mult înca o dată.
Sper ca am inteles corect: mama si tata au o proprietate in valoare de 70000E. Tata moare. Din acea proprietate , matematic vorbind, 35000E este a mamei, nu pentru ca ar mosteni de la tata ci pentru ca este partea ei din proprietatea comuna. De mostenit, se mosteneste valoarea de 35000E partea tatalui.Din partea aceasta 1/4 revine mamei (8750E), iar fiecaruia din cei 5 copii 5250E.
Dar , de fapt toata discutia este cat se poate de teoretica pentru ca valoarea de 70000E este o estimare, din cate imi dau seama.
Exact. Daca priviti problema strict matematic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie incurcata ema55 ema55 Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat competent. Cazul meu este urmatorul. Parintii mei aveau in localitatea X un teren de 1545 m2. Eu am inca ... (vezi toată discuția)
Vanzare fara acord si nedeclarare bunuri la succesiune. StelaP StelaP De pe urma mamei mele decedata in Februarie 2009 am ramas 3 mostenitori. Doi copii si sotul. Din ziua in care am fost anuntata ca mama a murit ( locuiesc in ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire Simo Ama Simo Ama Bună seara. O întrebare am și eu.Tata e decedat din 2008, în 2009 s-a făcut succesiunea după el.Acum mama dorește sa vândă doar gradina, fără ... (vezi toată discuția)