avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu asociatia de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu asociatia de locatari

B+una ziua,
La inceputul luni martie 2017 am fost la asociatie pentru a explica faptul ca a inceput sa se infiltreze apa in tavanul apartamentul fiind propretarul unui apartament la etajul 4.La inceput administratora asocia/tiei mi-a zis ca pentru a putea face prin asociatie este nevoie sa fac un tabel cu toti locatari blocului si sa merg la fiecare usa pentru a lua semnatura lor precum sunt deacord/au luat la cunoastinta despre problema cu hidroizolatia.A doua zi am mers din usa in usa si am luat semnaturi aproape de la toti locatari acestia fiind mai multi de jumate ca numar.Apoi asociatia a afisat cate o suma pentru fiecare familie cu caracter orientativ in valoare de 630 lei.La acesta ora este adunata o valoare de 7000 lei si sunt adunate v-o 5 oferte de la 5 firme diferite.
Problema este ca am incercat de mai multe ori sa intru in posesia unei copii a acestor oferte si administratora asociatiei mi a zis ca nu imi poate da asa ceva.De raspuns la telefon nu raspunde niciodata.Am vorbit dimineata la asociatie sa ma lase sa fac poza la cele 4-5 oferte primite si mi a zis ca nu ma poate lasa sa le pozez si ca ma poate lasa sa iau notite dar fara a nota ce firma a facut oferta si ce pret are,apoi a zis ca ofertele sunt la doamna presedinta apoi am intrebat daca in momentul in care se ia decizia unei oferte ,noi locatarii primim si noi ofertele disponibile sau se discuta in cadrul unei sedinte pe scara cu privire la firma agreeata si conditiile,costurile,garantia contractului incheiat.Raspunsul primit a fost ca consiliul de administratie va decide si ca noi nu mai avem nici o treaba.Am sunat pe doamna presedinta si aceasta mi a zis ca nu sunt la ea ci la doamna administrator.Mi a zis ca o suna pe administratora sa vorbeasca cu dumneaiei si de atunci nimic.Nici nu imi mai raspunde la telefon.Mentionez ca este o firma pe care a asteptat o doua luni pana a venit administratorul acesteia sa faca masuratori si pentru a putea face o oferta.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la situatia detaliata mai sus,gen daca am dreptul sa primesc o copie la acele oferte si daca este v- o lege care o obliga sa-mi ofere toate detaliile costurilor si a firmelor care se ocupa de lucrare.Exista undeva unde pot merge sa fac o sesizare,ce ma sfatuiti sa fac?

Multumesc mult!
Puteti face o asemenea sesizare la primarie, compartimentul de relatii cu asociatiile de proprietari, ca in asociatia dv. nu se respecta art. 10 din legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
1-Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie care detine autoritatea si competenta sa reprezinte si sa apere interesele asociatiei si ale membrilor proprietari in relatiile cu tertii,inclusiv in instanta
2-Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie hotarari ale adunarii generale,decizii ale comitetului executiv si ale presedintelui
Administratorul de imobil nu are obligatia sa prezinte documentele asociatiei de proprietari,pe cand presedintele de asociatie,in temeioul disp art 10 L nr 230/2007 are aceasta obligatie
3-Nu exista dispozitie in vigoare care sa oblige asociatia sa puna la dispozitii copii ale documentelor asociatiei
In temeiul art 10 asociatia de proprietari prin presedinte are obligatia sa permita accesul la orice document al asociatiei
Cei interesati cand vizualizeaza documentul au dreptul sa il fotografieze inclusiv cu telefonul mobil
Succes !
Veți găsi multe detalii despre cazul dvs. pe acest Topic.
www.avocatnet.ro/content/for...
Dar sfatul meu e să așteptați ca noua lege a Asociațiilor să fie publicată în Monitorul Oficial al României.
E suficient să amintesc art. 28 din noua lege a Asociațiilor:
Art. 28. (1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea Asociației, să solicite în scris și SĂ PRIMEASCĂ COPII DUPĂ ORICE DOCUMENT AL ACESTEIA. Proprietarii care solicită copii după documentele Asociației de Proprietari vor suporta costul de multiplicare al acestora.
(4) În cazul în care președintele sau administratorul nu iau toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al Asociației de Proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta Comitetul Executiv și cenzorul. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 30 de zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor specializate în sprijinirea și îndrumarea Asociațiilor de Proprietari.

Să vedem ce mai au de comentat cei care refuză să accepte că proprietarii au dreptul să facă și copii de pe orice acte aflate în Asociație, care, în fond, le aparțin și nu sunt secrete de stat. Textul legii îi va forța pe șefii Asociațiilor să ne dea voie să facem foto-copii și de pe Contractele de Muncă sau de Mandat, unde sigur vom găsi nereguli grave: „Proprietarii din condominiu au dreptul să primească copii după orice document al Asociației.”

Ultima modificare: Joi, 13 Iulie 2017
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semneaza sau nu presedintele pe acte la asociatie de locatari (anl)? ContSters69724 ContSters69724 Am si eu o nelamurire. O reclamatie facuta de o asociatie de locatari a unui bloc ANL, impotriva unui locatar, catre proprietarul blocului, se face doar cu ... (vezi toată discuția)
Copie dupa pv al adunarii generale de proprietari Adriana001 Adriana001 La ultima sedinta a adunarii generala de proprietari am solicitat si cerut sa se consemneze in PV ca doresc o copie dupa PV. Administratora mi a raspuns ca nu ... (vezi toată discuția)
Este interzis total sa inchizi holul? julie22 julie22 Locuiesc la etajul 3, palierul meu este impartit pe doua parti, despartite prin doua holuri. Intre cele doua paliere este baia la comun. Eu locuiesc la ... (vezi toată discuția)