avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare cumparare cu clauza de renta viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare cumparare cu clauza de renta viagera

Buna ziua, as dori sa intreb un avocat pentru a-mi explica situatia in care ma aflu. Parintii mei au impreuna o casa si un teren. Tatal a murit iar prin succesiune am primit din partea celor 2 frati, prin semnatura ca renunta la mostenire in favoarea mea. Acte facute la notar.
Mama care traiseste si la ora actula, mi-a vandut casa (partea ei ) cu acte de vanzare cumparare. dar cu clauza de intretinere viagera. Mama este intretinuta in continuare de mine si locuieste in casa pe care o am de la ea.
Problema este ca acum cei doi frati vor sa strice actele de propietate ale mele. Va rog frumos sa imi dati un sfat, ce trebuie sa fac in aceasta situatie
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:11, 28 Septembrie 2009
Clauza din contractul facut cu mama dvs. pentru cota sa de proprietate este de renta viagera sau "intretinere viagera"?
Fratii dvs. nu pot in acest moment "strica" nici un act, indiferent ca este act de vanzare-cumparare cu clauza de renta viagera sau intretinere "viagera", cum spuneti dvs.
Dumneavoastra nu faceti nimic, frati trebuie sa faca, oricum daca mama este de parte dumneavoastra nu au nicio sansa.
florinturlete a scris:

Dumneavoastra nu faceti nimic, frati trebuie sa faca, oricum daca mama este de parte dumneavoastra nu au nicio sansa.

Corect! Fratii trebuie sa intenteze actiune in instanta pentru anularea contractului de vanzare cumparare insa sansele lor sunt zero! Parerea mea este ca acest lucru va avantajeaza deoarece ei vor pierde in instanta si hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila va tine loc de autoritate de lucru judecat . Iar ei nu vor mai putea ataca actul dupa eventualul deces al mamei dvs!B-)
Multumesc foarte frumos pentru raspunsurile dumneavoastra. Vreau sa va spun ca mama este bolnava de cancer si este la pat de cel putin 2 ani si este nedeplasabila. Actele s-au facut in urma cu 5 ani, cand mama mea a putut sa se prezinte in fata notarului, iar cancerul de piele nu avansase atat de mult. (cancerul i-a afectat jumatate de fata, buzele, nasul si obrazul drept ) si nu mai poate vorbi
Din cite am inteles cei doi frati au renuntat la cota lor de mostenire, ramasa in urma decesului tatalui dv. Odata ce acestia au renuntat nu mai pot reveni asupra deciziei de renuntare. Mai au-teoretic- dreptul la o cota parte din mostenirea ce se va gasi in patrimoniul mamei dv. in urma decesului. In cazul in care mama dv. intelege sa instraineze bunurile din patrimoniu, in speta casa, fratii dv. , prin acte intre vii, nu se pot opune acestui lucru. Singura posibilitate de a anula actul de vinzare-cumparare facut catre dv., cu sau fara clauza de intretinere, ar fi declararea mamei ca incapabila, ceea ce, am inteles, nu este cazul. In aceasta situati puteti sta linistita.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager sau contract de intretinere mihaela ramona mihaela ramona Buna ziua, Doresc sa iau in intretinere doi batrani, sot si sotie, contra apartament si as vrea sa-mi spuneti ce fel de contract este mai bun pentru ambele ... (vezi toată discuția)
Am act vanzare cumparare teren si casa de la mama ContSters119694 ContSters119694 mama in urma succesiunii tatal meu e mort a dobandit intreg terenul si casa mai putin o pate a unuia dintr fratii mei care n-a vrut sa i-o cedeze si eu l-am ... (vezi toată discuția)
Act intre frati in vederea despagubirii partii mostenite DanaX11 DanaX11 Buna ziua, Imi cer scuze daca nu e locul potrivit unde sa intreb acest lucru, insa am nevoie rapida de o lamurire. Situatia este urmatoarea: In urma ... (vezi toată discuția)