avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Probleme de sanatate la munca-aer conditionat
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Probleme de sanatate la munca-aer conditionat

Buna ziua.

Am facut o pareza faciala din cauza aerului conditionat din birou-e foarte puternic iar angajatorul refuza sa il inchida sau sa deschida geamul ca alternativa. Eu nu m-am plans niciodata si nici nu aveam de gand, pana nu am dat in pareza aceasta.
Bazandu-ma pe rezultatele de la medic, exista posiblitatea sa ii oblig sa gaseasca o alta solutie?Mentionez ca mai am colegi cu probleme de sanatate din aceasta cauza.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:55, 17 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca aprobate prin HG nr.1091/ 2006 mentioneaza in anexa 1
6. Ventilatia locurilor de munca in spatii inchise
6.2. Daca se utilizeaza instalatii de ventilare mecanica sau de aer conditionat, acestea trebuie sa functioneze astfel incat sa nu creeze disconfort prin expunerea lucratorilor la curenti de aer.
Orice depunere sau impuritate ce poate crea un risc imediat pentru sanatatea lucratorilor prin poluarea atmosferei trebuie eliminata fara intarziere.
7. Temperatura in incaperi
7.1. In timpul programului de lucru, temperatura din incaperile ce cuprind posturi de lucru trebuie sa fie adecvata organismului uman, tinandu-se seama de metodele de lucru utilizate si de cerintele fizice impuse lucratorilor.
Sesizati in scris angajatorul cu nr. de inregistrare/ data invocand prevederile de mai sus.
Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm din firma dvs. impreuna cu medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale pot propune angajatorului masurile care se impun a fi luate pentru evitarea imbolnavii lucratorilor si implicit a reducerii numarului de zile de concediu de boala, respectiv:
-reglarea instalatiei de aer conditionat la o temperatura moderata, cu maxim 10 grade C sub temperatura ambianta (conform indicatiilor din cartea tehnica a aparatului de aer conditionat),
-asezarea birourilor la locurile de munca/ posturile de lucru ale lucratorilor in asa fel incat curentii de aer rece sa nu fie primiti direct in fata/ piept sau ceafa/ spate de catre lucratori,
-dirijarea curentilor de aer rece spre zone in care nu sunt birouri - la inaltime peste 1,6 - 1,8 m (in functie de inaltimea lucratorilor), urmand ca aerul rece sa se prelinga pe pereti de sus in jos, indirect spre birouri, etc.
Daca nu se va reglementa situatia puteti sesiza ITM si/ sau Directia judeteana de sanatate publica, in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Sesizarile se pot trimite prin posta cu confirmare de primire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Microclimat birouri mihavslelectro mihavslelectro Buna ziua, Umiditatea relativă a aerului între 30 - 70%; asa prevedea Norma generală de protecție a muncii din 20.11.2002, unde pot gasi aceste conditii ... (vezi toată discuția)
Reglementarea calitatii mediului de lucru andrei_edu andrei_edu Buna, Din nefericire lucrez intr-un spatiu de birouri in care lipseste o ventilatie naturala precum si lumina naturala. Ventilatia artificiala lipseste ... (vezi toată discuția)