avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere - major - metoda plata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere - major - metoda plata

Buna ziua. Acum un an mama a avut un proces cu tatal meu pentru majorarea pensiei de intretinere, iar anul acesta am devenit majora, insa am facut dovada cum ca studiez intr-o institutie de invatamant militara.

Singura problema este modul de plata. Mama munceste ocazional in strainatate si nu ii poate ridica de la posta si mereu trebuie sa faca o procura cuiva, iar eu la anul voi fi la academie si nu ii voi putea ridica de la oficiul postal din oras (eu sunt din jud. Suceava, studiile as dori sa le fac in Bucuresti) in ciuda faptului ca voi face demersurile sa vina pe numele meu si nu pe al mamei.

Intrebarea mea este ce demersuri trebuie sa fac pentru a schimba numele pe care vine pensia alimentara (mama este de acord cu acest lucru) si pentru a schimba modalitatea de plata a pensiei (in loc de mandat postal, cont bancar). Ce documente trebuie, cui sa ma adresez, la ce institutii sa ma prezint?

Precizez ca tata este pensionar CFR (din documentarile de pe internet am vazut ca banii erau de obicei virati in contul mamei sau al copilului de catre angajatorul tatalui, insa in cazul de fata tatal este pensionar, asadar nu stiu cui i se atribuie acest lucru).

Desi am apelat la Casa de Pensii pentru un raspuns via Internet, nu am reusit sa il obtin. Apreciez ajutorul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: ContSters429609 , utilizator 15:40, 23 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Daca nu va intelegeti OMENESTE cu tatal dumneavoastra ar trebui sa il actionati in instanta si sa solicitati ca acele sume sa fie achitate intr-un cont bancar si dumneavoastra sa puteti sa aveti acces la ei prntr-un card bancar!
Si pentru schimbarea numelui, daca nu va intelegeti cu tatal, prin aceiasi sentinta aratati ca sunteti majora si solicitati banii pe numele dumneavoastra.
Va intreb, banii sunt trimisi de casa de pensii sau din mana de tatal dumneavoastra?
Schimbarea prin buna intelegere se poate face doar daca banii sunt trimisi de tata din mana.
Daca banii sunt trimisi de casa de pensii atunci TREBUIE o sentinta pronuntata de instanta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama dvs. sa mearga la o banca si sa-si deschida cont cu card debit atasat.Mai departe banca va face demersuri ca pensia sa fie distribuita in cont , nu prin posta romana. Apoi dupa ce mama primeste cardul si pinul sa vi-l predea dvs.ca sa aveti acces direct la bani. E dificil sa schimbati numele destinatarului pensiei dar in varianta asta nici nu e nevoie/
Ultima modificare: Duminică, 23 Iulie 2017
ContSters429609, utilizator
Multumesc mult pentru raspunsuri.

Domnule avocat, da, pensia este cu ,,poprire'' din cate am inteles fiindca nu a fost de acord niciodata in privinta acesteia si eventual solicita sistarea. Relatia dintre mine si el e ciudata, ma viziteaza, dar intotdeauna cand se ajunge la bani, daca e vorba de bunavoie e foarte greu sa ii obtin sau in instanta un proces dureaza foarte mult, cel putin din experientele cu mama de pana acum. Nu el ii trimite ci probabil imi sunt trimisi de catre Casa de Pensii, in fiecare luna primind un cupon negru.

@patitul061 Cat despre schimbarea numelui de pe cupon, e solicitat de mama deoarece nu vrea multe acte sau responsabilitati pe numele ei in tara, gasind acum un loc mai bun de munca in strainatate. Inchide orice contract (telefonie, televiziune, etc.). Si alocatia e pe cardul ei si trebuie sa gasesc o modalitate sa o mut pe al meu. Mama era legata de tara, doar fiindca nu eram majora si eram in responsabilitatea ei. Nu exista varianta ca mama sa isi faca un cont de debit fiindca vrea sa le inchida pe toate si asta este motivul. Chiar e de acord sa imi plateasca si ea pensie alimentara pentru a ma descurca singura (asta nu ar fi o problema deoarece studiez intr-un liceu militar si in afara de vacante in care stau la bunica am cazarea si hrana asigurata). Stiu ca pare ciudat, dar ea avand atatea experiente judecatoresti (cu familia, sotul) vrea ca orice venit primesc sa fie cumva scris pe o hartie. Nu a avut o viata usoara, asa ca ii respect decizia daca ii e mai bine.

1. Deci... ar trebui sa apelez la instanta judecatoreasca pentru a schimba numele pe care vine pensia alimentara si pentru ca aceasta sa fie virata in cont bancar?
2. Daca mama vrea sa imi dea o anumita suma de bani pe luna, dar vrea cumva sa fie scrisa pe un act undeva ce trebuie facut?

Va multumesc inca o data pentru ajutorul acordat.





Ultima modificare: Duminică, 23 Iulie 2017
denissapili99, utilizator
Ca sa fie virata pensia in cont bancar nu e nevoie de instanta , e optiunea beneficiarului pensiei. Mama dvs daca vrea dovezi ca v-a trimis bani sa pastreze chitantele de depunere. Ca sa fie trecuta pensia pe numele dvs cred ca trebuie o hotarare judecatoreasca. Fiind o problema minora nu va dura mult ( cateva luni).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consultare balcania balcania In urma sentintei de divort minorul a fost incredintat mamei urmand sa platesc pensie de intretinere stabilita prin hotarare judecatoreasca. La locul de munca ... (vezi toată discuția)
Se mai pot recupera banii? florentin si mariana florentin si mariana SOTIA MEA AVAND PARINTII DESPARTITI,PRIMEA DE LA TATAL EI O PENSIE ALIMENTARA...ACEASTA TREBUIA SA O PRIMEASCA PANA ANUL ACESTA.....EU SI CU SOTIA MEA NE-AM ... (vezi toată discuția)
Trecere minor in grija bunicului vio99 vio99 Buna seara,am o problema mai deosebita Am o fetita de 8 ani, dintr-o relatie anterioara (concubinaj) si este trecuta pe numele ... (vezi toată discuția)