avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilire paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilire paternitate

in fapt.
copilul este nascut din afara casatoriei. are actualmente 6 ani. mama nu a intentat pana in prezent actiune in stabilirea paternitatii.
in drept.
in ce conditii juridice ar mai putea promova actiunea in prezent, pentru ca tatal este cunoscut , si intregul probatoriu i-ar fi favorabil ( martori, test medico-legal, etc.) ?

in alta ordine de idei, copilul insusi poate intenta actiunea in stabilirea paternitatii? caror termene de prescriptie a actiunii este supus? ( se aplica pe cale de simetrie termenul de 3 ani post-majorat ca si la actiunea in tagada?)
Cel mai recent răspuns: 19681127 , utilizator 11:09, 26 Octombrie 2009
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatroriei poate fi pornita de mama in termen de 1 an de la nasterea copilului, acest termen poate sa curga si de la data la care pretinsul tata nu a mai acordat intretinere de ex. copilului, deci daca se face dovada ca convietuit cu reclamanta sau s-a interesat de acest copil sau a sprijinit mama cu bani si alte foloase pentru cresterea acestuia.
Potrivit art. 60 alin. 4 din Codul familiei actiune copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia, deci el poate oricind sa solicite stabilirea paternitatii.
ai raspuns cpomlet de la un coleg
multumiri . o zi excelenta, mr. top dan
dar un alt aspect al problemei :

deci minorul are 6 ani, tatal nu i-a prestat nimic, nici lui nici mamei , nu au convietuit, nicio legatura etc. mama nu a introdus actiunea in stabilirea paternitatii in timp util dar ar dori sa o faca acum pt ca ar fi in interesul minorului . minorul este insa ...minor, chiar daca dreptul lui la stabilirea paternitatii este in fiinta, nu poate introduce actiune in nume propriu, neavand capacitate.

introduce mama actiune in numele minorului sau ....?
Daca dreptul mamei de a introduce actiunea este prrescris, atunci actiunea o va formula minorul, prin reprezentant legal-mama.

Alte discuții în legătură

Intrebare andreea02 andreea02 Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti, daca se poate, in legatura cu stabilirea paternitatii pt copii din afara casatoriei. Problema este urmatoarea: am un ... (vezi toată discuția)
Legea 288/2007 vs decizia cc 1345/2008 cristinik76 cristinik76 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca Legea 288/2007 se aplica si pentru copii din afara casatoriei nascuti inainte de intrarea in vigoare a legii, avand in ... (vezi toată discuția)
Modificarea codului familiei emil76 emil76 Buna ziua! Pentru ca nu am cunostinte juridice, indraznesc sa va deranjez cu rugamintea de a-mi explica urmatoarele modificari din Codul familiei: La ... (vezi toată discuția)