avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legea 288/2007 vs Decizia CC 1345/2008
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legea 288/2007 vs Decizia CC 1345/2008

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca Legea 288/2007 se aplica si pentru copii din afara casatoriei nascuti inainte de intrarea in vigoare a legii, avand in vedere decizia Curtii Constitutionale nr. 1345/2008, care declara art.II din legea 288/2007 neconstitutional.
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 18:23, 30 Octombrie 2009
Buna ziua
Din decizia 1345/2008 a Curtii Constitutionale, rezulta clar ca prevederile legii nu se aplica si pentru copii din afara casatoriei nascuti inainte de intrarea in vigoare a legii:

"CURTEA CONSTITUTIONALA

In numele legii

D E C I D E:


Admite exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. II din Legea nr. 288/2007 potrivit carora "Dispozitiile prezentei legi privind [...], precum si actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei, sunt aplicabile si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata", exceptie ridicata de aceiasi autori in acelasi dosar al aceleiasi instante.
Definitiva si general obligatorie.
Pronuntata in sedinta publica din data de 9 decembrie 2008. "


Asta inseamna ca pentru copii nascuti inaintea intrarii in vigoare a legii termenul pentru stabilirea paternitatii Nu este imprescriptibil pe parcursul vietii? Se aplica termenul prescriptibil de 1 an atat pt mama cat si pentru copil?
Multumesc!
EXACT !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare andreea02 andreea02 Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti, daca se poate, in legatura cu stabilirea paternitatii pt copii din afara casatoriei. Problema este urmatoarea: am un ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate Georgescul Georgeasca Georgescul Georgeasca in fapt. copilul este nascut din afara casatoriei. are actualmente 6 ani. mama nu a intentat pana in prezent actiune in stabilirea paternitatii. in ... (vezi toată discuția)
Modificarea codului familiei emil76 emil76 Buna ziua! Pentru ca nu am cunostinte juridice, indraznesc sa va deranjez cu rugamintea de a-mi explica urmatoarele modificari din Codul familiei: La ... (vezi toată discuția)