avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate

Buna ziua! In perioada 1 sept. 2016 - 31 aug. 2017 figurez ca profesor suplinitor la o scoala, apoi imi expira contractul pe perioada determinata. Dupa 31 aug. 2017 am dreptul sa intru in concediu de maternitate. Intrebarea mea este unde trebuie sa depun documentele pentru concediu. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:43, 26 Iulie 2017
OUG nr.158/2005:

ART. 32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.


Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:
Art. 62
În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie. Pentru aceste situaţii, indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţii, sunt achitate în condiţiile menţinerii concediului medical pentru aceeaşi afecţiune.

ART. 63
Prevederile art. 62 se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.

ART. 67
(1) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2), art. 23 alin. (2) şi la art. 32 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, vor ataşa la certificatul de concediu medical Cererea-tip privind solicitarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate, al cărei model este prezentat în anexa nr. 9.
(2) Pentru situaţiile prevăzute la art. 17 alin. (4), art. 32, 33 şi 53, certificatul de concediu medical se va depune la plătitor până cel mai târziu la sfârşitul lunii în care s-a eliberat certificatul medical.


Asadar, daca se intra in concediu de maternitate anterior datei expirarii duratei c.i.m., atucni dupa incetarea c.i.m. , certificatele medicale se depun la Casa de Asigurari de Sanatate, conform prevederilor de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract determinat crisdinu1508 crisdinu1508 Buna ziua, eu am contract determinat care se termina pe 31 august si acum sunt in medical mai trebuie sa stau vreo 3 luni acasa, cine imi va plăti în ... (vezi toată discuția)
Cine plateste concediul de risc maternal? deea_seer deea_seer Buna ziua.Sunt insarcinata in 20 de saptamani, momentan sunt angajata pe perioada determinata urmand ca pe 17 martie sa imi expire contracul de munca. Acum ... (vezi toată discuția)
Concediu medical puiu_i2006 puiu_i2006 Soția este angajată cu contract de muncă pe perioadă de un an, acesta urmând să se încheie în luna August 2017, iar din nefericire în luna Mai a fost ... (vezi toată discuția)