avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor pentru profesii liberale
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor pentru profesii liberale

Buna ziua!
Doresc sa stiu daca un designer sau un arhitect cu drept de semnatura, angajat cu contract de munca in cadrul unei firme, cedeaza automat firmei, drepturile sale de autor pentru lucrarile efectuate in perioada angajarii sale (chiar daca nu e specificat in contractul de munca)??
Dupa desfacerea contractului, respectivul poate folosi conceptele dezvoltate cand era angajat ca sa se promoveze, sau sa isi promoveze un business personal, pe aceeasi nisa de design? Concret: pot lua imagini ale unui proiect la care am lucrat in acea firma, si sa le folosesc la portofoliu, pe site-ul firmei mele?
Multumesc pt raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 00:22, 28 Iulie 2017
Mi se pare ca le puteti folosi in sensul sa va laudati cu "Asta e o casa construita dupa planul meu" (si prezentati fotografie sau macheta), dar nu in sensul ca v-ar apartine drepturile de autor (adica pentru a cladi alte case dupa aceleasi planuri ca cele facute pentru firma).
Ultima modificare: Joi, 27 Iulie 2017
tgeorgescu, utilizator
juridic, un arhitect cu drept de semnatura si angajat cu CIM nu desfasoara o profesie liberala, conform legislatiei in vigoare, ci este un angajat obisnuit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imagini protejate dinemil dinemil Salutare tuturor, Am o societate in faza de start-up si pentru a ma face cunoscut am hotarat sa fac niste flyere pentru promovare. Pentru acest lucru am ... (vezi toată discuția)
Desenele ºi modelele industriale LuizaClaudia LuizaClaudia Avem urmatoarea situatie: O persoana fizica, ce nu are licenta de designer de la o facultate de profil si nu are studiile in curs de desfasurare, doreste sa ... (vezi toată discuția)
Pfa arhitect stagiar pinkpanther pinkpanther Buna ziua, Momentan sunt angajat cu carte de munca la o firma de proiectare. Angajatorul mi-a cerut sa fac PFA. Problema este ca sunt inca in perioada de ... (vezi toată discuția)