avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... calitatile avocatului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

calitatile avocatului

de cateva zile tot citind forumurile ma intreb ce calitati trebuie sa posede un avocat si cat de mult examenul de admitere in avocatura „testeaza” aceste calitati. din cate am citit - ma refer aici la argumentatia pe care au avut-o cei ce organizeaza acest concurs - se doreste cresterea calitatii avocatului si intrarea in profesie a celor care sunt demni sa poarte roba de avocat. sustinerea mea este ca acest examen nu face o verificare a calitatilor viitorului avocat.

cu riscul de a posta un mesaj lung va voi cita din profesorul T. Pop:

„O activitate atat de complexa si constructiva, cum este apararea, reclama pregatire juridica, cultura generala, logica stransa, spirit de analiza psihologica, spontaneitate si suplete in discutie, tact si urbanitate fata de adversar, vigilenta si energie in observatiune si actiune, captarea cat mai larga a increderii inculpatului ( n.n. citatul este din vol.II - Drept procesual penal, Parte generala, Tipografia Nationala S.A., Cluj, 1947), moralitate, omenie, constiintiozitate, devotament, pregatirea procesului, talent oratoric, sau cel putin vorbire ingrijita.”

cred ca acestea sunt aplicabile si in materie civila, comerciala s.a.m.d.

Este evident ca multe dintre aceste calitati se si dezvolta in timp, dar ab initio cel ce urmeaza a profesa trebuie sa aiba capacitatea de a le dezvolta.

daca suprapunem citatul de mai sus peste modalitatea de examinare, actualmente aceasta testeaza doar pregatirea juridica si nici asta, as spune eu, in prea mare masura.
deci, cu sinceritate, sa vedem daca acest examen testeaza ceea ce ar trebui sa testeze.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 18:00, 2 Octombrie 2009
e adevarat ca examenul initial testeaza doar cunostintele juridice, insa asa cum ati precizat si dvs. celelalte calitati (si defecte) ale avocatului se pot dezvolta in timp
Eu am sa-ti dau un raspuns scurt: examenul de admitere in barou nu testeaza decat capacitatea de memorare. Faptul ca ai de memorat chestiuni juridice tind sa cred ca nu e relevant.
saru`mana. =D> exact asta e si problema mea. trebuie sa recunosc ca ma deranjeaza faptul ca acest examen nu testeaza deloc oralitatea si retorica. este adevarat ca varianta examenelor scrise a fost solutia la nenumaratele acuze ca examenul oral ar da posibilitatea examinatorilor de a admite pilele, cunostintele etc. totusi ar trebui gasita o varianta de a testa si capacitatea „pretentendului la titlul de avocat” de a se exprima fluent, coerent s.a.m.d. in plus, este inexistenta o analiza a capacitatii de a aplica acele cunostinte dobandite prin memorare. la moralitate, spontaneitate si celelalte nici nu are rost sa ma refer ca mai trec inca 100 de ani pana sa ne gandim macar ca le-am putea testa, daramite sa mai punem si in practica. :(

parafrazandu-l pe darwin realistii se adapteaza, iar cei optimisti pot sa schimbe lumea. eu m-am adaptat si am sustinut examenul, iar acum incerc sa devin optimista :)
Un avocat fara constiinta nu este decat un incasator de bani!B-)
Cum am spus si pe topicul cu admiterea, mie mi se pare o solutie buna examinarea pe spete cu legislatia in fata. Se pot pune si intrebari teoretice, se vede cat stii sa gandesti... Ok, nu ti se testeaza moralitatea, dar pe asta cine o poate evalua corect?

Alte discuții în legătură

Avocat pledant sau consilier AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Cine astiga mai mult in Romania si de ce dintre cele 2 categorii? Cine rezolva de fapt problemele avocatul pledant sau consilierul care inormeaza in timp util ... (vezi toată discuția)
Avocatura in ue zerognost zerognost Un avocat definitiv in Romania poate profesa in Anglia? Ii e recunoscuta calitatea de avocat, studiile din Romania? Trebuie sa dea examene, teste ... (vezi toată discuția)
Cum devin un avocat karinaa karinaa Buna, ma numesc Karina si sunt licentiata in cadrul universitatii de drept si de asemenea am si un master in drept penal.As dorii si eu cateva informatii ... (vezi toată discuția)