avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema de partaj bun
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema de partaj bun


Printr-un contract de credit (in moneda euro) si garantie mobiliara și un contract de ipotecă credit am incercat, impreuna cu fosta mea sotie, sa cumpar un apartament incepând cu anul 2010.
Mentionez ca plata ratelor lunare era realizata din veniturile personale, fosta sotie necontribuind cu nicio suma.
Pana in anul 2012 nu au fost probleme cu ratele , insa cursul euro a luat-o la vale si am intampinat greutati privind plata lunara a creditului, astfel incat banca care mi-a acordat creditul a luat decizia sa cedeze dreptul de credit unei unitati specializate in recuperare a sumelor datorate.
Initial au fost respectate angajamentele cu ultimul creditor.,
Totusi, dupa ce am intentat proces de divort fostei sotii in anul 2014 si nu am mai locuit nicio zi in apartamentul cu pricina (aceasta interzicându- mi accesul in apartament) am luat decizia suspendarii platilor facute pana la acel moment.
Am comunicat creditorului faptul ca nu mai locuiesc in imobilul ipotecat si ca de plata se va ocupa fosta sotie, astfel incat aceasta si-a luat ,,angajamentul” ca va prelua plata (printr-o reesalonare). Fosta sotie nu si-a asumat angajamentul si, incepand cu luna Februarie a.c., creditorul a solicitat, printr-un executor, recuperarea sumelor datorate, prin instituirea popririi asupra conturilor personale si ale fostei sotii.
Fosta sotie si-a luat un alt angajament ca sa faca plata unei sume lunare, timp de 3 ani (pana in 2020), astfel creditorul va recurera sumele datorate prin scoaterea la licitatie a bunului ipotecat. Plata reala a angajamentului o realizeaza de fapt fata noastra, fosta sotie neavand resursele financiare pentru a face aceste plati lunare.
In luna Mai a.c. hotararea de divort a ramas definitiva si irevocabila, fara a se realiza insa si partajul bunurilor comune. Tot incepand cu aceasta luna am schimbat domiciliul la o alta adresa, astfel incat si legal nu mai locuiesc la adresa inscrisa pentru apartatamentul ipotecat.
Finalizand , as dori sa ma lamuriti privind urmatoarele:
1) Daca din 2014 nu mai locuesc in acel apartament si anjamentul s-a realizat de catre fosta sotie, de ce am poprire pe conturi ca si aceasta?
2) Doresc sa fac partajul imobilului...e o actiune tardiva?
3) Incepand cu luna Mai a.c. trebuie sa mai platesc taxele si impozitele aferente imobilului daca, legal, nu mai locuiesc acolo si am o hotarare de divort definitiva si irevocabila?
4) Daca exista posibilitatea de partaj, pot invoca, in instanta, scoaterea de sub porire a conturilor personale si, implicit, transmiterea responsabilitatilor de plata fostei sotii ?
5) Doresc ca acest apartament sa fie transmis fetei mele (fosta sotie este si ea de acord) ...prin ce modalitate insa? Numai dupa stingerea debitului datorat creditorului sau si inainte?
6) Platile lunare rezultate din sumele poprite pe conturile personale sunt mult mai mari decat cele ale fostei sotii (paritatea este de 5/1)... este normala acest lucru, din moment ce nu mai locuiesc acolo si nu am acces in acel imobil de aproximativ 3 ani?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 22:21, 1 August 2017
www.avocatnet.ro/content/for...

Nu mai dublati mesajele, ati mai intrebat si v-am raspuns.
E a treia oara cand postati acelasi subiect, daca aveti intrebari suplimentare, postati in acelasi topic, nu deschideti subiect nou.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre partaj si plata imobil comun nelusandy nelusandy Printr-un contract de credit (in moneda euro) si garantie mobiliara și un contract de ipotecă credit am incercat, impreuna cu fosta mea sotie, sa cumpar un ... (vezi toată discuția)
lamuriri in legatura cu un angajament de donatie sau vanzare cumparare nelusandy nelusandy Am un apartament care a fost cumparat prin credit cu ipoteca si care, datorita unor neplati la termen, a ajuns la o societate de recuperari care a preluat ... (vezi toată discuția)
Coplatitor la un credit bancar cosmmaa cosmmaa Sunt coplatitor la un credit bancar unde este girat apartamentul,bun comun.Am primit de la banca respectiva o instintare pentru a plati rata ,in caz contrar ... (vezi toată discuția)