Avocatul nu e ca o persoana juridica. Are obligatia de a incasa intr-un cont sau altul in functie de tipul de incasare, anume onorariu sau cheltuieli ale clientului. Din contul pentru cheltuieli, poate face doar cheltuielui si restituiri (ca reglementare legala, altfel poate face orice plata si din acel cont). Din contul de avocat, poate face orice plata ii vine, doar ca nu poate deduce decat platile destinate exercitarii profesiei.
E discutabil si asta nu e treaba de avocat, mai degraba de contabil, unde se sfarseste avocatul ca persoana fizica si unde incepe avocatul ca profesionist persoana fizica... dar autorizata.
Concret, eu, ca avocat, imi pot deschide cont de persoana fizica, cu numele si CNP, in care sa incasez onorarii. Pot face orice cheltuieli, insa nu toate vor fi deductibile fiscal.
De asemenea, imi pot deschide un cont de PFA care are tratament bancar similar unui cont de PJ la nivel de comisioane. Acolo nu mai trec CNP, ci CIF. Si din el pot face orice plati imi doresc.
Ideea e ca este greu la completarea declaratiilor sa delimitati toate platile facute in interes personal si in interes profesional. In completarea declaratiilor se foloseste CNPul, nu CIFul. Ciudat, desi fiscal toti ne trateaza cu CIFul. Ciudat, mai ales ca ANAF ne-a dat CIF, dar ne cere in declaratii CNPul.
Asa incat, mai concret, e ceva anume ce doriti a afla din practica de avocat? Ca altfel, nu e chestiune de cafenea, ci de contabilitate.