avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... ASIGURARI si DAUNE (intrebari, nelamuriri, ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

ASIGURARI si DAUNE (intrebari, nelamuriri, nemultumiri, sfaturi, legislatie,etc.)

Incerc sa ofer celor interesati, un spatiu in care sa poata primi raspunsuri legate de asigurarile obligatorii si facultative.Rugamintea mea este sa pastram decenta unei discutii cu caracter general si totusi la obiect.
Mai precis : - fara a utiliza nume proprii de persoane sau firme.
Personal voi folosi termenul de Asigurator (sau prescurtat As.) pentru oricare din firmele de asigurari si asigurat (sau prescurtat as ) pentru persoana in cauza.
Trebuie de retinut ca in limitele impuse de legislatia in materie, fiecare Asigurator isi are politica (conditiiile) de asigurare atat privind contractele(politele) cat si privind plata daunelor.Din acest motiv, discutiile vor avea acest caracter general, fiind greu de cunoscut toate variantele/ofertele existente pe piata, acest lucru putand fi lamurit numai cu ajutorul celor care solicita ajutorul.
Pentru cei care va vor ajuta alaturi de mine, le ofer de pe acum =D>=D>=D>=D>
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:29, 3 Octombrie 2010
Va multumesc anticipat si apreciez activitatea tuturo celor de pe forum.Am obtinut informatii care mi-au fost de un real ajutor.
Ma puteti lamuri in legatura cu urmatoarele intrebari legat de un caz de dauna totala.:As spune ca:
1."nu poate sa-mi dea mai mult decat e valoarea pe piata a masinii"-asta mi se pare o aberatie totala insa mi-a spus ca scrie in lege(eu nu am gasit, stiti dvs de asa ceva?) si mi-a zis sa ma duc in oser sa vad ca nu e mai mult de 2200 euroX-(
2. "daca masina are peste 10 ani e veche si atunci clar e stare satisfacatoare" (iar mi se pare aberatie-eu consider ca se ia stare medie -plus sau minus proxcent in functie de km parcursi-ase e legea nu,simpla si clara?)
3. valoare de catalog e valoarea cea mai mica de pe linia corespunzatoare modelului si nu se ia in functie de anul de fabricatie(mi-a luat 17900 euro, iar in dreptul anului 1997 era 20800 euro).Ma pot adresa CSA-ului cu o sesizare in care sa cer valoarea de catalog sau cum pot sa aflu aceasta valoare?
4.Am sa iau decizia sa ma duc cu ei in instanta sa vedem daca "unde-i legea nu-i tocmeala".Am doar o problema: e deja uun proces penal pe rol deoarece a murit un om :( ,prietenul meu a fost la volan insa eu sunt proprietara autovehiculului...ma pot constitui eu parte civila in proces sau trebuie sa intentez un alt proces asiguratorului? Sa merg la politie sa declar ca ma constitui parte civila sau la proces ma cheama si pe mine?

Va multumesc anticipat pt timpul acordat si ma scuzati daca intrebarile nu au un caracter generalmdar am vazut ca multe persoane intimpina probleme de genul asta la recuperarea unei daune totale pe RCA.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2009
bianca23, utilizator
1.: Ord CSA 20/2008
Art. 50. - (1) Despagubirile pentru vehicule nu pot depasi cuantumul pagubei,
valoarea vehiculului la data producerii accidentului si nici limita de
despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA.
(2) Prin valoare ramasa se intelege valoarea acelor parti din vehicul ramase
neavariate, demontabile si valorificabile, cuprinsa intre 0,1% si cel mult 25%
din valoarea vehiculului la data producerii accidentului.
......
(12) Despagubirile nu pot depasi:
a) cuantumul despagubirii, valoarea vehiculului la data producerii evenimentului
si nici limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA, in cazul
unei daune totale, in situatia in care pagubitul face dovada repararii
vehiculului;
b) cuantumul despagubirii, diferenta dintre valoarea vehiculului la data
producerii accidentului si valoarea ramasa si nici limita de despagubire
prevazuta in polita de asigurare RCA, in cazul unei daune totale, in situatia in
care pagubitul nu face dovada repararii vehiculului, si in cazul daunelor
partiale.
(13) Dauna totala se defineste ca fiind situatia in care cuantumul daunei, asa
cum a fost definit la alin. (3), depaseste 75 % din valoarea vehiculului la data producerii evenimentului.
2.: La 12 ani vechime, nr.km. parcursi in medie 15000/an=180000
uzura este:
+--------+--stare buna-------------stare medie+---------stare satisf.------
|Peste 10| 63 % | 75 % | 85% |
ani
pentru fiecare 1000km in plus/minus, se adauga/scade cate 1/2 procent din 75% dar nu peste 85% si nici sub 63%
3.: valoarea de nou a masinii se ia din catalog,conform an/caroserie/motorizare/dotari standard la care se adauga valoarea optiunilor si dotarilor suplimentare (montate, livrate si/sau adaugate inainte de accident)
4. daunele materiale privind autoturismul, se cuvin si sunt solicitate/platite exclusiv proprietarului sau altei persoane cu procura speciala notariala.
In privinta vatamarilor/deces ,mostenitorii legali sunt cei indreptatiti sa le reclame.
:offtopic: Si ca sa fiu malitios...ati uitat deja aceste lucruri?Candva dadeati consultatii de acest gen(am studiat bibliografia dvs.!) ;)
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2009
nucu$, utilizator
Am ajuns sa dicut cu asiguratorii de atatea ori incat m-au pus in impas si am inceput sa ma intreb daca eu am citi o lege si ei alta.AS fac unele afirmatii cu atat convingere incat nu stii ce sa mai crezi.Intrebarile le-am pus pt a-mi intari inca o data convingerea ca e bine cum "gandesc" deoarece vreau sa merg mai departe in instanta cu ei.
Tot nu mi-ati raspuns clar la prima intrebare:
In cazul meu este indubitabil dauna totala deoarece devizul de reparatie este de peste 10000 euro,insa eu vroiam sa imi intaresc convingerea ca nu se tine cont de valoare de piata a autovehicululu ci de valoarea de catalog (in cazul in care nu exista o factura pt masina cumparata noua). Mi se pare o aberatie sa declare ca "nu poate sa-mi dea mai mult decat valoarea de piata a masinii" tocmai pt ca aceasta valoare este variabila,nu poate fii stabilita...poate cineva nu-si mai permite masina,sau are nevoie urgenta de bani si mi-o vinde cu 3000 euro iar acelasi model altul o vinde cu 4500 euro.Si iau articolul acesta ca baza afirmatiilor mele:
Art. 58. — (1) Pentru stabilirea valorii vehiculelor la data producerii evenimentului asigurat, din valoarea de nou a acestora se scade uzura valorica. Prin uzura valorica se intelege acea parte din valoarea vehiculului ce se pierde prin vechime, intrebuintare sau stare de intretinere.
La punctu 2,3 sunt perfect de acord, dar cei de la asigurari nu:) , cum pot eu calcula aceasta valoare de nou (am gasit 2 site-uri unde este calculata acesat valoare(fara dotarile optionale) insa nu cred ca le pot lua ca proba in proces)? Aceasta problema o intampina numerosi pagubiti in cazuri de dauna totala.Csa furnizeaza aceasta valoare daca trimit toate datele masinii?sau exista un expert ce poate stabili aceasta valoare,exclus asiguratorul care trebuie sa plateasca dauna(cei de la service/reprezentanta volkswagen nu au datele pt masini mai vechi de 6 ani).
O alta intrebare era daca ma pot constitui eu parte civila in procesul penal(pt vatatmare grava din culpa) si unde trebuie sa depun declaratiea de constituire parte civila(eu practic nu am fost implicata in accident ci prietenul meu,dar masina e proprietatea mea deci clar eu obtin despagubirea).
Multumiri inca o data pt toate informatiile.:vishenka:
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
bianca23, utilizator
Valoarea de piata nu este luata in considerare de norme.Discutiile nu produc efecte legale ci numai de circumstanta negogiabila.Solicitati raspunsul in scris, motivat pe norme.
In calitate de proprietar al bunului distrus, puteti interveni in proces in interes propriu, sau pe baza raspunsului As.,puteti actiona in judecata pe acesta pentru nerespectarea legislatiei in materie.De ce nu apelati la un sprijin oficial calificat?
In afara de sansele de castig pe care le aveti deja, mai exista si proceduri care trebuie urmate in mod profesionist.
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
nucu$, utilizator
Intr-adevar urmatorul pas ar fii sa apelez la un sprijin calificat.Multumesc:vishenka:
:offtopic:Si ca sa fiu si eu de ajutor promit ca o sa postez hotararea instantei de judecata in legatura cu despagubirea materiala ceruta de mine.

Alte discuții în legătură

O banala tamponare si r.c.a.-ul nu poate acoperi paguba! POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE UN MERCEDES W126 AN 1983 ESTE TAMPONAT IN SPATE DE UN JEEP GRAND CHEROKEE 2007. ASIGURAREA POATE ACOPERI DECAT APR. 20 MIL. LA SERVICE MERCEDES NUMAI ... (vezi toată discuția)
Accident rutier vidus vidus Apelez din nou la bunavointa dvs. cu o intrebare. Tatal meu este vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale (masina lovita are ... (vezi toată discuția)
De doua ori dauna totala? este posibil? POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE Va prezint un caz rar intalnit. Pe data de 15-07-2008 am fost tamponat la o trecere de pietoni ,din spate[central].Deschid dosar de ... (vezi toată discuția)