avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale IMPUTARE
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

IMPUTARE

Am avut urmatoarea situatie si as dori sa stiu cum se trateaza.
Un sofer conducand autoturismul firmei (un Matiz cu geamuri transparente care are scaunele din spate rabatate pentru a fi folosit la transport de marfa) a preluat de la furnizor (cu toate actele legale) un produs. Dupa aceasta direct a plecat la un client nou (cu adresa intr-un bloc) sa livreze marfa. Avea asupra sa adresa clientului, numele persoanei de contact si telefoanele de contact. Soferul dispune de telefon mobil de la firma. A parcat masina pe strada, a acoperit produsele cu o paturica, a pus alarma, si a inceput sa caute clientul. Intrarea la client era chiar dupa colt de unde parcase. In perioada de 5 minute, pe care a mentionat-o soferul ca a lipsit de la masina, una dintre broastele de la usile masinii a fost fortata (fara a exista avarii la caroserie, geamuri, etc., reparatia s-a efectuat in firma prin indreptarea unei lamele, din usa, a sistemului mecanic de inchidere) si produsul a fost furat. Cand a constatat furtul soferul a anuntat condurcerea firmei si a mers apoi la Politie sa reclame furtul.
Soferul are in fisa postului atributii de aprovizionare şi livrare produse.
Cum se trateaza aceasta situatie: cine suporta pierderea ? Se poate face imputare soferului ? Daca da care sunt procedurile legale ?
Cel mai recent răspuns: sirbu elena , utilizator 11:12, 16 Februarie 2006
"Soferul are in fisa postului atributii de aprovizionare şi livrare produse.
Cum se trateaza aceasta situatie: cine suporta pierderea ? Se poate face imputare soferului ? Daca da care sunt procedurile legale ?"
Daca ne luam dupa litera legii, soferul raspunde pentru paguba produsa angajatorului , si am sa redau art. 270 alin. 1 Codul Muncii care spune: "Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca sa."Si merg mai departe si arat art. 31 di Legea 22.1969 : "Angajatul care primeste, pastreaza si elibereaza bunuri fara a avea calitatea de gestionar in intelesul articolului 1 raspunde integral, aplicandu-i-se in mod corespunzator prevederile prezentului capitol." Acum ramane la latitudinea societatii daca emite decizia de imputare sau daca va considera, asa cum arata acelasi art. 270 alin. 2 Codul muncii, ca paguba se incadreaza in riscul normal al serviciului si atunci salariatul nu raspunde de provocarea lui.
In legatura cu "procedurile legale" ce urmeaza atragerea raspunderii patrimoniale, acestea sunt: se intocmeste procesul verbal de constatare a pagubei de persoana cu calitate in acest sens, se ia o nota explicativa angajatului(soferului) dupa care se emite decizia de imputare.
Mai exista Decizie de imputare ?
De ce sa nu existe???????? Pe baza a ce recuperezi recuperezi o paguba produsa de gestionar sau de un angajat?????
NU MAI EXISTA
Codul muncii Art. 164 - (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Alte discuții în legătură

Decizie de imputare ciobanumircea ciobanumircea in baza caror prevederi legale se da decizia de imputare (vezi toată discuția)
Decizie imputare say say Are cineva un model de decizie de imputare si in baza caror acte normative se intocmeste, in afara de procesul-verbal de constatare a prejudiciului? (vezi toată discuția)
Decizie de imputare noiembriesm noiembriesm Va rog sa-mi spuneti pe ce acte sta o decizie de imputare, ca legislatie, ma intereseaza. Stiu ca nu poti sa-i opresti toti banii salariatului, ca sunt anumite ... (vezi toată discuția)