avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas M.A.N
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas M.A.N

Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la pensia de urmas, in conditiile in care sotul a efectuat stagiul militar in puncte strategice termocentrala Turceni,iar stagiul ia fost prelungit cu 8 luni.in urma decesului sotului,sotia poate cere de la M.A.N.pensie de urmas,ea fiind angajata cu timp partial si venitul fiind mult sub minim pe economie
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:54, 19 August 2017
imi poate raspunde cineva?
Legea 223/2015
art. 49
(1) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2), dacă durata căsătoriei cu persoana decedată a fost de cel puțin 15 ani și nu realizează venituri lunare provenite dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. (n.m., salariul trebuie sa fie de maxim 1096 lei)
(2) În cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenite soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Art. 50
(1) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an.
(2) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârsta și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli contractate în timpul și din cauza îndeplinirii serviciului militar/serviciului, asimilată unei boli profesionale, și dacă nu realizează venituri lunare pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Art. 51
Soțul supraviețuitor care nu îndeplinește condițiile prevăzute la art. 49 sau la art. 50 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaș pe o perioadă de 6 luni de la data decesului soțului susținător, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare pentru care asigurarea este obligatorie ori acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Art. 52
Soțul supraviețuitor care are în îngrijire, la data decesului susținătorului, unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 7 ani beneficiază de pensie de urmaș până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
multumesc! asta stiam.nu stiu daca ati citit intrebarea mea? daca se poate primi pensie de urmas si de la M.A.P.N-avand in vedere ca staiul militar a fost prelungit cu 8 luni si ca a efectuat munca in puncte strategice ,respectiv termocentrala de la Turceni,Agigea.
Stagiul militar intra in calculul stagiului de cotizare, indiferent ca a fost 5 luni sau 13 luni, de exemplu..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas ccbn ccbn CARE ESTE VARSTA LA CARE BENEFICIEZ EU DE PENSIA DE URMAS IN CONDITIILE IN CARE SOTU MEU DECEDAT A FOST MILITAR SI S-A PENSIONAT LA 56 ANI SI 5 LUNI IN ... (vezi toată discuția)
Despre pensie Buna ziua asi dori sa stiu si eu daca pensia de urmas se ia dupa moartea unuia din sot toata perioada sau doar 6 luni si dupa la varsta de pensionare .M.A.I ... (vezi toată discuția)
Buna seara, am si eu o intrebare ; sotul meu a decedat , 58ani... ... poll1 poll1 Buna seara, am si eu o intrebare ; sotul meu a decedat , 58ani... a cotizat la fondul de pensii toata viata mai putin ultimul an ....am dreptul la o pensie de ... (vezi toată discuția)