avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asociatie non-profit cu sediul in casa proprietate ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asociatie non-profit cu sediul in casa proprietate comuna a 2 soti

Tatal meu a infiintat o asociatie non-profit. Membrii sunt: el insusi, in calitate de presedinte, mama, in calitate de secretar si o prietena de familie. Sediul este in casa parintilor mei.
Tatal meu intentioneaza sa solicite credite bancare in numele asociatiei.
Intrebarile sunt:
1. are dreptul de a solicita credite fara stirea mamei, adica a secretarului asociatiei?
2. asociatia incaseasza deja fonduri din redirectionarea a 2% din impozitele unor persoane. fondurile sunt gestionate exclusiv de tata fara ca mama sa aiba nici un acces la nici o informatie sau document. Este posibil acest lucru, din punct de vedere legal legal? In calitate de secretar, nu ar trebui sa semneze vreun document? Mama suspecteaza ca tata ii falsifica semnatura pe documente.
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 14:31, 23 Septembrie 2017
1. Cei trei membri formeaza Adunarea Generala. Consiliul Director din cine e format? DIn toti trei? Statutul cum imparte atributiile intre presedinte, consiliul director si adunarea generala? E prevazut ca secretarul trebuie sa semneze si el anumite acte, si care anume? Ca legislatia nu prevede mai nimic, ci lasa totul la latitudinea asociatiei sa isi defineasca prin statut aproape toate aceste aspecte, In Bugetul anual votat de AG sau in alte documente adoptate de AG sau CD s-au pus conditii si limite ref. ce pote face singur presdinrtele. ex. ce tip de operatii sau / si pana la ce plafoane? Acolo aveti raspunsurile ce putea face presedintele singur fara prealabila aprobare de la Adunarea Generala si / sau Consiliul Director. Daca acea a treia persoana este "pe o mana" cu presedintele si contra secretarului, au majoritate si in AG si in CD si atunci pe cai interne nu se poate face nimic. Insa in instanta se poate rezolva ceva numai daca e incalcata legislatia sau prevederile statutare. Pe probleme de oportunitate a unor decizii, instanta nu se pronunta. IN general e foarte riscant sa faci asociatii cu f. putini membri si mai ales cand intre unii dintre ei exista si legaturi de rudenie in sens larg, pentru ca pot aparea probleme serioase de conflict de interese sau de adoptare a deciziilor in care unii din ei sunt interesati personal sau prin sot, ruda sau afini pana la gradul IV.... Fara detaliile ref. ce prevede exact statutul si alte documente nu vi se poate raspunde mai concret.... Daca sunt suspiciuni serioase de falisificare de semnatura, e chestie penala si se pate face plangere penala... cu implicatiile de rigoare asupra relatiilor personale intre acele persoane si a colaborarii care ar trebui sa existe in cadrul asociatiei... Solutia ar fi de primit noi membri, insa daca CD cu majoritate de voturi se opune, e o problema greu de rezolvat...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functia in asociatie este obligatoriu a fi aleasa in adunarea generala? ttn.marius ttn.marius Buna ziua. In cadrul unui ONG, de la infiintare, cei trei asociati parte din Comitetul Director au functiile de presedinte, vicepresedinte si secretar. De-a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in urmatoarea speta: - exista ... Ana 03 Ana 03 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea speta: - exista o asociatie de parinti care are un cont bancar si in care se afla o anumita suma de bani insa ... (vezi toată discuția)
Consiliu director , adunare generala , presedinte la o asociatie non-profit Adryan.D Adryan.D Zilele acestea m-am documentat si mai bine si aici pe site-u dar si pe google si sunt oarecum nelamurit de aceea pun intrebarea pentru a ma lamuri foarte ... (vezi toată discuția)