avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Activitate sindicala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Activitate sindicala

Buna seara. Va rog sa imi spuneti daca o asociatie sindicala (infiintata intr-o unitate ce are ca obiect de activitate administrarea resurselor naturale ale statului) mai exista de drept sau este viabila/functionala, dupa expirarea mandatelor conducerii sindicale ? Aceasta conducere se alege o data la 5 ani, iar mandatul fostei conduceri a expirat la 1 martie 2017. Mentionez ca, in conformitate cu Statului acestui sindicat, fosta conducere avea obligatia de a convoca Adunarea Generala a membrilor cu cel putin 45 de zile inainte de expirarea mandatului de 5 ani, ceea ce nu s-a intamplat. Dupa ce a trecut o jumatate de an de la expirarea mandatului conducerii, parte din fosta conducere sindicala s-a erijat (de la sine putere) in conducere interimara (aspect inexistent in Statut) si a s-a ocupat de organizarea unor noi alegeri fara convocarea Adunarii Generale - asa cum prevede Statului. De asemenea, precizez ca in Statut se mentioneaza ca: "Divizarea, comasarea sau dizolvarea Sindicatului se poate realiza numai cu aprobarea a 2/3 din numarul de voturi exprimate de Adunarea Generala. Sindicatul nu poate fi dizolvat sau suspendat pe cale administrativa." In acesta perioada de lipsa a conducerii sindicate toti membrii au platit cotizatiile la zi.
Cel mai recent răspuns: printesa2000 , utilizator 21:41, 19 August 2017
Organizatia sindicala exista pana la dizolvarea acesteia prin hotărârea membrilor sau a delegaţilor acestora, adoptată conform statutelor proprii.

Se poate ataca in instanta alegerea noii conduceri , daca aceasta nu s-a facut conform Statutului.
In Statut nu se prevede nimic pentru acesta situatia atipica, in care fosta conducere nu a facut demersurile necesare pt noi alegeri, odata cu incheierea mandatului lor. Iar de la data incheierii mandatului au trecut 6 luni, in care nu a existat conducere. Acum fost conducere se autointituleaza "interimara" si face alegeri ca si cum nu s-ar fi scurs in van 6 luni. De asemenea, sunt o serie de abuzuri si in statut.
Cu atat mai bine daca nu sunt prevazute in statut , "conducerea" trebuia sa respecte statutul in lipsa oricaror altor dispozitii contrare.
Va prezin urmatoarea situatie inregistrata anul trecut:
- inafara presedintelui de sindicat, ceilalti membri ai conducerii de sindicat (vicepresedinti, sefii de comisii, secretar) si-au prezentat demisiile in cadrul unei sedinte a Consiliului Sindicatului, in finalul careia s-a concluzionat ca este necesara remanierea Consiliului si s-a stabilit ca este imperios necesara convocarea Adunarii Generale a membrilor sindicatului pentru alegerea noilor membri ai conducerii;
- fata de aceste aspecte, care au fost consemnate in procesul verbal incheiat in urma sedintei Consiliului Sindicatului, nu s-a procedat la nici o alta actiune.
Stim ca in legea dialogului social (nr.62/2011, actualizata) la art.20 se precizeaza ca organizatiile sindicale sunt obligate ca in termen de 30 de zile sa aduca la cunostinta judecatoriei unde s-a inregistrat orice modificare / schimbare in componenta organului de conducere. Insa nu stim:
- cine trebuia sa instiinteze judecatoria (presedintele care a ramas singur membru in conducerea sindicala sau chiar si fostii membri demisionari);
- prin neanuntarea judecatoriei, ramanand doar consemnarea demisiilor din procesul verbal al sedintei, membrii demisionari isi mentin in continuare functiile pt care au fost investiti?
In situatia data, nu trebuia facuta nicio instiintare catre judecatorie ... trebuie aleasa noua conducere si apoi instiintata judecatoria.

Persoana juridică îşi exercită drepturile şi îşi îndeplineşte obligaţiile prin organele sale de administrare, de la data constituirii lor.

Hotărârile şi deciziile luate de organele de conducere şi administrare în condiţiile legii, actului de constituire sau statutului sunt obligatorii chiar pentru cei care nu au luat parte la deliberare sau au votat împotrivă.

Faţă de terţi hotărârile şi deciziile luate în condiţiile legii, ale actului de constituire sau ale statutului produc efecte numai de la data publicării lor, în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege, în afară de cazul în care se face dovada că aceştia le-au cunoscut pe altă cale.

Alte discuții în legătură

Expirare mandat presedinte, cd, cenzor unarcisa unarcisa Buna ziua. In cadrul unei asociatii expira mandatul de 4 ani al presedintelui, al vicepresedintilor, al membrilor Consiliului Director, precum si al cenzorului ... (vezi toată discuția)
Membru fondator decedat feriteglas feriteglas Ce trebuie facut in momentul in care un membru fondator, membru al Consiliului Director decedeaza ? Trebuie facute alegeri si schimbat din functie si depus la ... (vezi toată discuția)
Demisia presedintelui unui ong catre cine se adreseaza? mariabad mariabad Buna ziua, Demisia presedintelui unui ONG catre cine se adreseaza? Catre adunarea generala a ONG-ului? Multumesc! (vezi toată discuția)