avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum imi pot cere drepturile salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum imi pot cere drepturile salariale

Buna ziua!
As dori sa stiu cum imi pot cere drepturile salariale in contextul in care am fost fortat sa muncesc fara contract in afara tarii si in acest moment persoana angajatoare nu doreste sa imi plateasca salariul !
In acest moment nu ma pot baza decat pe intelegerea verbala si pe promisiunile facute initial!
Doresc sa contactez persoana angajatoare,dar nu stiu exact care ar trebui sa fie modalitatea prin care sa imi cer banii pentru perioda muncita,astfel incat din rea-vointa,aceasta sa ma acuze de amenintare sau santaj-ma gandesc la cazul Rarinca- speta este asemanatoare!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 17 August 2017
Bună ziua!

Angajatorul este din România sau din altă țară?

PS: Nu ați ales secțiunea potrivită pentru topic, era mai oportun în Dreptul Muncii.
Angajatorul este persoana fizica,cetatean roman!
Multumesc!
Nu am inteles motivarea dvs., citez: ".... am fost fortat sa muncesc fara contract in afara tarii...."
Depuneti o sesizare scrisa, cu nr. de inregistrare/ data la ITM din judetul unde este inregistrat respectivul angajator. In sesizare mentionati aspecte care ar putea sa va sustina punctul de vedere privind faptul ca ati muncit in afara tarii (anexati copii "X" dupa bilete de transport, documente de cazare, asigurare, instruiri efectuate, etc.), eventual nominalizati martori.
Mar_ius_c a scris:

Buna ziua!
As dori sa stiu cum imi pot cere drepturile salariale in contextul in care am fost fortat sa muncesc fara contract in afara tarii si in acest moment persoana angajatoare nu doreste sa imi plateasca salariul !
In acest moment nu ma pot baza decat pe intelegerea verbala si pe promisiunile facute initial!
.....


1. Nu aveti cum sa fiti fortat sa munciti in afara tarii. Munca forţată este interzisă.

2. Neincheierea unui c.i.m. , poate sa va aduca si dvs neplaceri ..... sanctiuni contraventionale din partea ITM-ului.

3. Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

4. Pentru a se constata ca ati avut un raport de munca , chiar in lipsa incheierii unui c.i.m., va trebui sa dati in judecata persoana fizica - angajatoare. Sens in care puteti invoca si Decizia ICCJ nr. 37/2016 : "În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) şi art. 57 alin. (5) şi (6) din Codul muncii, combinat cu art. 211 lit. b) din Legea nr. 62/2011, art. 35 din Codul de procedură civilă şi art. 6 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului, în ipoteza neîndeplinirii de către părţi a obligaţiei de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă, persoana fizică care a prestat muncă pentru şi sub autoritatea celeilalte părţi are deschisă calea acţiunii în constatarea raportului de muncă şi a efectelor acestuia şi în situaţia în care respectivul raport de muncă a încetat anterior sesizării instanţei."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stres emoțional, neplată salariu în germania Trăistaru Liliana Trăistaru Liliana Am ajuns în Germania acum aproape 4 saptamani si aici am gasit un sef foarte agresiv,nu mai pot lucra în aceste condiții și vreau să plec acasă,dar ... (vezi toată discuția)
Sesizare itm chiritoiualex chiritoiualex Mi-am dat demisia in data 26 noiembrie 2018 pentru ca angajatorul nu imi platise salariul la timp, si pana in data de 8 martie 2019 nu mi sa restituit bani ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am si eu o intrebare. varul meu este din afara bucurestiului. ... LucyaSnd LucyaSnd Buna ziua, am si eu o intrebare. Varul meu este din afara Bucurestiului. Are diploma pentru asistenti si am reusit sa ii gasesc un post pentru asistenti ... (vezi toată discuția)