avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Ce este democratia ?
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Ce este democratia ?

Indiferent de sistem , toate regimurile sustin , ca functioneaza ,in exclusivitate numai el , pe temeiul democratiei , sub toate aspectele democratiei. Procedeaza in acest fel , mai ales cand este pornit sa faca cele mai bombastice acte de nedemocratie. Ceea ce se intampla la noi , numai democratie nu este . Interesul personal , de grup este mult mai important decat soarta acestui popor multincercat . Circumstantele probeaza , daca mai era nevoie , ca in realitate este la modelarea soartei noastre aceeasi putere egoista , hedonista , indiferent de numele carui " politician" este reprezentata . Pare superficiala definitia , pentru ca este ,posibil, valabila numai partial , in intelesul careia democratia nu este rezultatul vointei membrilor unei sociatati sanatoase , care se gandesc in mod corect , mai mult dominarea majoritatii incapabile de conducere , care intotdeauna alege conducatori incapabili de a reprezenta in toate actiunile lor numai interesele obstei . Natiunea are ( ar vea ) nevoie de conducatori intelepti sub tote aspectele , de dreptate reala , de o bunastare modesta , dar sigura , de securitatea dezvoltarii .
Daca nenorocirile saracilor nu sunt produse de legile naturii , ci de institutiile noastre , suntem nespus de pacatosi - Charles Darwin .
Cel mai recent răspuns: handsu , utilizator 13:31, 14 Decembrie 2009
pronick76 a scris:

Dupa dictatura, e haos, iar haosul dispare doar cu dictatura. :((

Ca atare, propun ca forma de guvernare Anarhia Constitutionala.
De'ale democratiei...

A fost ‘89. Si a fost revolutie, nici acum nu stim cata, dar a fost. Si daca tot am “invins” comunismul, ziceam noi, trebuie sa alegem o alta cale. Am privt in jur, speriati, si pana la urma ne-am hotarat. Capitalism. Asta ne trebuie. Capitalistii o duc bine. Asa auzisem noi pe ici pe colo. Capitalismul inseamna libertate. Capitalismul inseamna prosperitate. Capitalism inseamna DEMOCRATIE. Ei, aici a aparut necazul, nu pre stiam noi ce inseamna democratie. Stiam doar ca vine de la greci. Spre norocul nostru, (ca asa avem noi noroc tot timpul) au aparut si cei care sa ne explice. Democratia inseamna pluripartidism, ziceau ei. Si am facut partide. Multe. Atat de multe ca nimeni nu le mai stie pe toate. Democratia inseamna o noua constitutie. Si ei care ne invatau, au facut-o. Democratia inseamna STAT DE DREPT, spuneau ei. Si noi am fos de acord. Statul de drept, inseamna separarea puterilor, si le-au “separat”. Cine erau ei, cei care ne invatau ? Pai tot ei. Ei care fusesera si pana atunci. Fara cativa. Cativa, pe care ori nu ii voiam noi, (asa au dedus ei) ori ii incurcau pe ei. Au trecut de atunci douazeci de ani. Ani in care am invatat adevaratul sens al cuvantului DEMOCRATIE, care este total diferit de “democratia” lor.
Intr-o democratie adevarata, partidele politice sunt bine definite pe esicher. in baza unor doctrine. La noi avem partide de dreapta, “feliate” din partide de stanga, sau cu oameni de stinga. Asocierea lor in situati critice, (pentru ele) e mai mult decat ciudata. La noi, dreapta e la putere, dar e condusa de stinga, incat nici nu mai stim cine ne conduce. In decursul acestor ani, privatizarile au luat de pe capul guvernului, nu numai multe obligatii, dar si multe gauri negre.
Si cu toate astea constatam ca guvernul, cu cat are mai putin de lucru cu atat lucreaza mai prost. De parlament ce sa mai vorbim. Legile pentru ei au mare trecere, pentru cei care i-au ales au lipsa de cvorum. Justitia isi face datoria, parca dupa sloganul, daca furi mai mult, esti vinovat mai putin, sau deloc. Toate democratiile, presupun si asa zisa, a patra putere. Presa. Rolul ei fiind acela de caine de paza. Paza democratiei noastre are cativa catelusi, (in sensul bun al cuvantului) restul sant javre sau dulai. Latratul firav al bietilor catelusi, nu poate acoperii urletul javrelor si dulailor. Se pare ca poporul a inteles democratia inaintea lor. El si-a facut datoria. Prin votul lui, a rotit partidele la putere, dar rezultatul a fost nul. Era si firesc. Pe ambele parti sunt tot ei. Vin alte alegeri. Ce ar trebui sa facem ? Pe cine sa alegem, ca doar nu sau schimbat. Sunt tot ei. Poate ca ar trebui sa schimbam numele “democratiei noastre” cu altul.
Cel mai bine s-ar potrivi, PARADOXUL ROMANESC. Dar ca un paradox si acest cuvant vine tot de la greci. Sa fie grecii de vina ?
De vina (in afara de noi) sunt americanii, rusii si altii care-au considerat ca o Romanie puternica nu e necsara, preferand una vanduta...mai corect spus donata.
Democratia intotdeauna a fost , inafara de societatea vechilor greci , doar o mascare a asupririi , care in realitate a fost cu totul altceva , decat ceea ce i s-a atribuit . Democratia populara, de exemplu , a fost in realitate dictatura asa numita "proletara " .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsire de suveranitate handsu handsu Cine are scaun la cap realizeaza , ca in Romania se afla in plina desfasurare nasterea si consolidarea unei dictaturi . Se pregateste un model de ... (vezi toată discuția)
Un popor care isi uita istoria este dator sa o repete! Ana Muntianu Ana Muntianu Un film care merita vazut: http://www.jurnaltv.ro/modules/vPlayer/vPlayer.swf?f=http://www.jurnaltv.ro/modules/vPlayer/vPlayercfg.php?fid=6e4a163a5e3d16adab7 (vezi toată discuția)
''dizidenta'' si luptatorii din rezistenta anticomunista Walther Walther Situatia actuala din tara reflecta o realitate cruda, la aproape douazeci de ani de la lovitura de stat din \'89 constatam ca nu sa realizat nici o schimbare ... (vezi toată discuția)