avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Persoane in intretinere - procedura, acte necesare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Persoane in intretinere - procedura, acte necesare

Buna ziua,
Am un coleg care doreste sa-si parintii in intretinere; vroiam sa stiu daca declaratia pe propria raspundere este suficienta ( ca nu au venituri) sau mai trebuie si altceva. Daca aveti model de declaratie sa-mi trimiteti si mie. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 21 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art.77 alin.3 C.fisc., persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 300 lei lunar, cu excepţia veniturilor prevăzute la art. 62 lit. o), w) şi x) şi/sau a pensiilor de urmaş cuvenite conform legii, precum şi a prestaţiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit art.224 alin.1 lit.b teza a II-a din Legea nr.95/2006, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

1. acte intretinere

Norme de aplicare a Codului Fiscal
(9) Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, contribuabilul va depune la plătitorul de venituri din salarii o declarație pe propria răspundere, care trebuie să cuprindă următoarele informații:
a) datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele și prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
b) datele de identificare a fiecărei persoane aflate în întreținere (numele și prenumele, codul numeric personal).

În ceea ce privește copiii aflați în întreținere care nu sunt minori, la această declarație contribuabilul care realizează venituri din salarii va anexa și adeverința de la plătitorul de venituri din salarii a celuilalt soț sau declarația pe propria răspundere a acestuia că nu beneficiază de deducere personală pentru acel copil.

(10) Declarația pe propria răspundere a persoanei aflate în întreținere, cu excepția copilului minor, trebuie să cuprindă următoarele informații:
a) datele de identificare a persoanei aflate în întreținere, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
b) datele de identificare a contribuabilului care beneficiază de deducerea personală corespunzătoare, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
c) acordul persoanei întreținute ca întreținătorul să o preia în întreținere;
d) nivelul și natura venitului persoanei aflate în întreținere, inclusiv mențiunea privind suprafețele de teren agricol și silvic deținute, precum și declarația cu privire la desfășurarea de activități agricole, silvicultură și/sau piscicultură;
e) angajarea persoanei aflate în întreținere de a comunica persoanei care contribuie la întreținerea sa orice modificări în situația venitului realizat.

Declarațiile pe propria răspundere depuse în vederea acordării de deduceri personale nu se emit ca formulare tipizate.

(11) Contribuabilul va prezenta plătitorului de venituri din salarii documentele justificative care să ateste persoanele aflate în întreținere,
cum sunt: certificatul de căsătorie, certificatele de naștere ale copiilor, adeverința de venit a persoanei întreținute sau declarația pe propria răspundere și altele. Documentele vor fi prezentate în original și în copie, plătitorul de venituri din salarii păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul.

2. acte coasigurat
[ link extern ] /
Multumesc, acum ca a-ti pomenit si de copii care nu sunt minori, in cazul copiilor minori ambii parinti beneficiaza de acea deducere, este corect? Daca am inteles bine, numai la copii majori beneficiaza doar un parinte.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incepand cu 1 ianuarie 2016, data intrarii in vigoare a noului Cod Fiscal, ambii parinti vor putea beneficia de deducerea personala pentru copii minori, insa numai la functia de baza.

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal din 06.01.2016
SECŢIUNEA a 2-a Deducere personală

pct.13.
(1) În sensul art. 77 din Codul fiscal, deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală se acordă pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază, în limita venitului realizat.

Deducerea personală este stabilită în funcţie de venitul brut lunar din salarii realizat la funcţia de bază de către contribuabil şi numărul de persoane aflate în întreţinerea acestuia.

(2) Obligaţia stabilirii persoanelor aflate în întreţinerea contribuabilului în funcţie de care se atribuie deducerea personală este în sarcina plătitorului de venit din salarii, la funcţia de bază.

Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.

Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.

(3) În sensul art. 77 alin. (3) din Codul fiscal, în categoria "alt membru de familie aflat în întreţinere" se cuprind rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.

(4) Sunt considerate persoane aflate în întreţinere militarii în termen, studenţii şi elevii militari ai instituţiilor de învăţământ militare şi civile, peste vârsta de 18 ani, dacă veniturile obţinute sunt mai mici sau egale cu 300 lei lunar.

(5) Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere persoanele majore condamnate, care execută pedepse privative de libertate.

(6) Copilul minor este considerat întotdeauna întreţinut, cu excepţia celor încadraţi în muncă, indiferent dacă se află în unităţi speciale sanitare sau de protecţie specială şi altele asemenea, precum şi în unităţi de învăţământ, inclusiv în situaţia în care costul de întreţinere este suportat de aceste unităţi. În acest caz eventualele venituri obţinute de copilul minor nu se au în vedere la încadrarea în venitul de 300 lei lunar.

Pentru copilul minor aflat în întreţinerea părinţilor sau a tutorelui, deducerea personală se acordă fiecăruia dintre părinţi, respectiv tutorelui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere copil 18 ani Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! Daca un copil minor al salariatului implineste 18 ani in luna iunie 2016 mai poate fi mentinut la deducere la parintele sau si pina ... (vezi toată discuția)
Luare in intretinere CsakiLajos CsakiLajos Pentru luarea in intretinere mamei sau soarei, care sunt conditiile legale care trebuie indeplinite? Cele doua persoane sunt pensionare, se inadreaza in ... (vezi toată discuția)
Deducere pentru copil pana in 2 ani alexandru andra alexandru andra Se poate ca tatal sa beneficieze de deducere avand in vedere ca mama primeste indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil pana la 2 ani? Cei de la ... (vezi toată discuția)