avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata pentru studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata pentru studii

Buna ziua.
Ma aflu in urmatoarea situatie, am cerut concediu fara plata pentru sustinerea examenului de licenta si am primit drept raspuns " firma nu acorda concediu fara plata" .
Imi poate fi respinsa cererea, este legal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:10, 21 August 2017
Codul Muncii
art.154
(1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

Art. 156
(1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).

Art. 157.(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1)
Cei de la munca mi au spus ca se acorda concediu fara plata doar pentru formarea profesionala oferita de firma, desi in contract nu este specificata natura acesteia
Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa. (art.155 alin.1 C.mun.)

Aratati-le prevederile din Codul Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru sustinerea unui examen doctorm doctorm Buna ziua! As vrea sa stiu cate zile de concediu pot sa imi iau pentru sustinerea unui examen si daca concediul de studiu(perfectionare) reprezinta acelas ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru studii Martho Martho Buna, un salariat care si este student intr-un an de zile poate cere concediu pentru studii, daca da cât ar fi asta si pentru a obtine acest lucru cum se ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii anipanga anipanga urmez cursurile unei scoli de tehnica sanitara as dori sa stiu daca pe perioada examenului de diploma am dreptul la concediu de studi (vezi toată discuția)