avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Medicina muncii - control la angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Medicina muncii - control la angajare

Buna ziua !!

O sa ma angajez in cateva zile la o firma si aceasta m-a trimis la medicina muncii sa efectuez controlul la angajare. Mi-a spus ca o sa ma coste 35. 00 ron si ptr ca nu sunt angajata inca o sa platesc eu.

Intrebarea este : nu este firma obligata sa imi deconteze ea sau sa plateasca ea aceste cheltuieli ? Eu asa stiam.
Trebuie sa plateasca angajatul sau angajatorul ?

Si cand se face acest contol la medicina muncii : inainte de a semna contractul de munca sau dupa ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 14:32, 20 Octombrie 2011
Printre documentele necesare angajarii se numara si fisa de la medicina muncii.Aceasta se realizeaza inainte de a semna contractul individual de munca.In sarcina dvs. cade si plata realizarii acestei fise. Mult succes in cariera!
Analizele la angajare sunt obligatorii inainte cu toate ca in codul muncii este prevazut ca fisa medicala (fisa de aptitudini poate fi adusa si ulterior, logic este sa se faca inainte pentru a preintampina incadrarea unei persoane care poate sa nu primesca avizul "apt" pentru postul respectiv.
Din cate stiu analizele sunt in sarcina angajatorului.
R.C.
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 27. - (1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) In situatia in care salariatul prezinta certificatul medical dupa momentul incheierii contractului individual de munca, iar din cuprinsul certificatului rezulta ca cel in cauza este apt de munca, contractul astfel incheiat ramane valabil.

2. Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.31 (1) Patronul va organiza la angajare si, ulterior, o data pe an, examinarea medicala a salariatilor, in scopul de a constata daca sunt apti pentru desfasurarea activitatii in posturile pe care ar urma sa le ocupe sau pe care le ocupa, precum si pentru prevenirea imbolnavirilor profesionale. Examinarea medicala este gratuita, iar cheltuielile ocazionate de examinare se vor suporta conform legii. Conditiile concrete urmeaza sa fie stabilite la nivel de unitate, cu consultarea sindicatelor.
(2) In cazul in care dispozitii legale speciale sau ale contractului colectiv de munca prevad examinari medicale la termene mai scurte, determinate de conditiile deosebite de la locurile de munca, se vor aplica aceste prevederi.

Deci............sa inteleg ca eu ma voi duce la medicina muncii ptr acea fisa medicala de angajare si nu voi plati nimic ? Chiar daca nu sunt inca angajata ?
1. Cabinetul medical unde faceti analizele ar trebui sa aiba un contract de prestari servicii medicale cu firma si sa factureze lunar examenele medicale pe care le face.
2. Daca veti plati dvs. pastrati chitanta cu care ati platit si o decontati la firma.
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Cheltuieli fisa medicala Anngellicca Anngellicca Bună ziua!! Lucrez la un cabinet medical privat și as dori sa știu dak cheltuielile anuale pt fisa medicala și analizele obligatorii trebuie decontate de ... (vezi toată discuția)
Aviz medical pentru siguranta circulatiei constantin laurentiu ilie constantin laurentiu ilie La multi ani, Cunosc H.G. nr 355/ 11.04.2007 si stiu ca angajatorul este obligat sa suporte costurile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice ... (vezi toată discuția)
Analize medicale periodice M.Dacian M.Dacian Am o situatie mai deosebita legata de Medicina Muncii adica mai exact: Dupa efectuarea cu succes a vizitei medicale periodice la medicul de Medicina a muncii ... (vezi toată discuția)